Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2009-05

RK-10-2009-05.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-10-2009-05
NázevUzavření smluv zakládajících právo provést stavbu - k.ú. Podklášteří, obec Třebíč
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší uzavření smluv s vlastníky pozemků, kterých se kraj dotkne svou činnosti v rámci stavby Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic .
Kraj Vysočina jako investor připravuje stavbu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic . Jedná se o stavbu připravovanou ke spolufinancování z ROP. V rámci stavby dojde k realizaci nové povrchové úpravy vstupního nádvoří (materiálové a výtvarné sjednocení) a protažení nového zadláždění směrem k rondelku podél západního průčelí jižního křídla. Na základě požadavků orgánů požární ochrany musí být dále vybudována požární nádrž pro budovu zámku. Nová povrchová úprava bude mimo jiné realizována na pozemku st. par. č. 12, který je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Třebíč. Úprava stávající kamenné zídky a nájezdových ploch k parkovým cestám a požární nádrž bude vybudována na pozemku par. č. 13/1, který je ve vlastnictví města Třebíč. Oba pozemky se nacházení v k. ú. Podklášteří a obci Třebíč.
Oba vlastníci byli požádáni o uzavření smlouvy zakládající právo stavby na cizím pozemku dle ustanovení § 110 zákona č. 186/2006 Sb. (stavební zákon). Římskokatolická farnost Třebíč ve své odpovědi uvádí, že souhlasí s navrhovanou stavbou za podmínky, že práce budou prováděny při respektování církevních akcí v bazilice sv. Prokopa a budou oznámeny alespoň s týdenním předstihem. Dále farnost požaduje, aby plocha a objekty dotčené stavbou byly po dokončení prací uvedeny do původního stavu, a pokud dojde ke znečištění pláště baziliky, musí být neprodleně sjednána náprava.
Město Třebíč projednalo naší žádost a rada města rozhodla zveřejnit na úřední desce záměr výpůjčky pozemku par. č. 13/1 v rozsahu cca 200 m2. Po uplynutí doby zveřejnění záměru přistoupí město k uzavření smlouvy o výpůjčce pozemku, popř. smlouvy zakládající právo stavby na cizím pozemku.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje s ohledem na výše uvedené uzavřít s vlastníky pozemků, kterých se stavba Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic dotkne, smlouvy zakládající kraji Vysočina právo stavby. V případě města Třebíč bude uzavřena také smlouva o výpůjčce. Smlouvy budou předloženy stavebnímu úřadu v Třebíči jako podklad pro vydání stavebního povolení.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít s vlastníky pozemků st. par. č. 12 a par. č. 13/1 v k.ú. Podklášteří smlouvu zakládající právo stavby, resp. s městem Třebíč smlouvu o výpůjčce.
StanoviskaVlastníci pozemků, jichž se stavba dotkne, souhlasí s její realizací a s uzavřením smlouvy, na základě které bude kraji jako investorovi vydáno stavební povolení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít v rámci přípravy stavby Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic :
* mezi krajem Vysočina na straně stavebníka a městem Třebíč na straně vlastníka pozemku smlouvu zakládající kraji Vysočina právo provést stavbu na části pozemku par. č. 13/1 v k. ú. Podklášteří, obec Třebíč;
* mezi krajem Vysočina na straně vypůjčitele a městem Třebíč na straně půjčitele smlouvu o výpůjčce na části pozemku par. č. 13/1 v k. ú. Podklášteří, obec Třebíč;
* mezi krajem Vysočina na straně stavebníka a Římskokatolickou farností Třebíč na straně vlastníka pozemku smlouvu zakládající kraji Vysočina právo provést stavbu na části pozemku st. par. č. 12 v k. ú. Podklášteří, obec Třebíč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz