Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2009-34

RK-07-2009-34.doc  RK-07-2009-34pr1.doc  RK-07-2009-34pr2.doc  RK-07-2009-34pr3.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-07-2009-34
NázevVysokoškolské studium stavebního směru v Havlíčkově Brodu
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál navrhuje další postup spolupráce s Fakultou stavební VUT Brno při zřizování vysokoškolského studia stavebního směru v Havlíčkově Brodu.

Na základě předběžných jednání ředitele Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 (dále jen SPŠS ) s Fakultou stavební VUT Brno (dále jen FAST VUT ) vznikl záměr otevřít v Havlíčkově Brodu vysokoškolské studium zaměřené na stavebnictví v pobočce FAST VUT. Následně probíhala jednání s představiteli kraje i města o možnostech umístění pobočky a byl upřesňován záměr. V současné době má FAST zájem otevřít od 1. 9. 2010 první ročník oboru Pozemní stavitelství s počtem studentů nejméně 80, spíše však 100 - 120. Dle průzkumu a odhadu, který provedla SPŠS, lze očekávat otevření prvního ročníku s 60 studenty, maximálně 80.
Pro umístění byly prověřovány 3 varianty: odloučené pracoviště České zemědělské akademie, střední školy v Humpolci v ulici Jihlavská (dále jen Jihlavská ), odloučené pracoviště Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod v ulici U Trojice (dále jen U Trojice ) a prostory SPŠS. Zástupci FAST VUT si prohlédli všechny 3 prostory a upřednostňují variantu Jihlavská. Pro tuto variantu zpracovali odhad nákladů stavebních úprav nutných pro otevření 1. a 2. ročníku (výše cca 5 mil. Kč bez DPH, podrobněji materiál RK-07-2009-34, př. 1). Ředitel SPŠS navrhuje umístění vysokoškolského studia v prostorách SPŠS. Z tohoto důvodu navrhuje provést částečnou rekonstrukci školy a vestavět půdní vestavbu o dvou podlažích (odhad nákladů 30 mil. Kč bez DPH, z toho půdní vestavba 18 mil. Kč, podrobněji materiál RK-07-2009-34, př. 2). FAST VUT nepředpokládá hrazení nákladů souvisejících se stavebními úpravami bez řešení majetkoprávních vztahů, počítá s krytím provozních výdajů.
Vzdělávacím systémem postupuje vlna demografického poklesu (v průběhu 6 let pokles populačního ročníku o cca 28%). Začátek tohoto poklesu je nyní na úrovni vstupu do středních škol, za 4 roky postoupí na úroveň vstupu do vysokých škol.
Rozšiřování vysokoškolského vzdělávání je v souladu s Programem rozvoje kraje (Opatření 2.1.1: Rozvoj terciárního vzdělávání a vytváření regionálních struktur celoživotního vzdělávání a učení) a v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2008 (Úkol A.4: Podpořit zvýšení nabídky prezenčního terciárního vzdělávání na území kraje).
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace o záměru zřídit vysokoškolské studium stavebního směru v Havlíčkově Brodu, souhlasit s využitím budov v majetku kraje pro tento účel, pověřit radní kraje k dalším jednáním a uložit OŠMS předložit radě kraje k projednání návrh řešení prostorového umístění. Z důvodu snížení rizik OŠMS upřednostňuje zahájit vysokoškolské studium s minimálními vstupními náklady z rozpočtu kraje a teprve v horizontu cca 2 let rozhodnout na základě zájmu o studium a v dohodě s FAST VUT a městem o dlouhodobém řešení prostorového umístění.
StanoviskaOdbor majetkový:
Stanovisko je v materiálu RK-07-2009-34, př. 3.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o záměru Fakulty stavební VUT Brno otevřít vysokoškolské studium stavebního zaměření v Havlíčkově Brodu;
souhlasí
s využitím prostor v budovách v majetku kraje k zajištění vysokoškolského studia dle materiálu RK-07-2009-34;
pověřuje
radní kraje pro oblast školství Marii Kružíkovou dále jednat se zástupci Fakulty stavební VUT Brno a se zástupci města o prostorovém zajištění vysokoškolského studia;
ukládá
OŠMS ve spolupráci s OM předložit radě k projednání návrh komplexního řešení prostorového umístění středoškolského a vysokoškolského studia v Havlíčkově Brodu.
Odpovědnost OŠMS, OM
Termín 30. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz