Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2009-16

RK-07-2009-16.doc  RK-07-2009-16pr1.doc  RK-07-2009-16pr3.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-07-2009-16
NázevStavební záměr Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek
Zpracoval E. Jozífek, D. Buřičová
Předkládá P. Kolář, V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá radě kraje k projednání stavební záměr na přístavbu Dětského centra Jihlava a návrh souvisejících rozpočtových vazeb.
Kraj Vysočina je zřizovatelem Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, se sídlem na ul. Jiráskova v Jihlavě (dále jen DC). Tato příspěvková organizace působí v objektu ve vlastnictví kraje - vlastní budova, zahrada a venkovní altán. Odbor majetkový za doby zřizovatelské funkce kraje Vysočina k této organizaci realizoval následující stavební akce:
r. 2003 - I. etapa oken 462 750 Kč
r. 2004 - II. etapa oken 700 087 Kč
r. 2005 - rek.kotelny 872 040 Kč
r. 2005 - oprava fasády 551 668 Kč
r. 2006 - úprava zahrady 638 004 Kč
r. 2007 - altánek 1 628 366 Kč
r. 2008 - oprava kuchyně a dveří 1 014 049 Kč
Pro rok 2009 předpokládal OM zpracování projektové dokumentace na venkovní úpravy kolem objektu DC a tuto akci navrhl do přílohy M2 rozpočtu kraje. Záměrem bylo projekčně v roce 2009 vyřešit nevyhovující komunikační plochy a přístupy k budově a v roce 2010 je zařadit do rozpočtu k realizaci. V rámci projednávání přípravy akcí po schválení rozpočtu bylo o potřebách DC jednáno na úrovni náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla a ředitelky DC. Byly vymezeny potřeby DC ve vztahu k jeho činnosti. Zajištění potřeb DC je možné realizací přístavby ke stávajícímu objektu Dětského centra. Přístavba by sloužila jako rehabilitační pavilon pro klienty Dětského centra i pro externí klienty tak, aby byla zajištěna celistvost odborné specializované péče pro ohrožené děti. Přístavbu je možné umístit na pozemku stávající zahrady a propojit ji bezbariérově se stávajícím objektem. Pozemky dotčené výstavbou jsou v majetku kraje Vysočina.
Odbor majetkový na základě jednání a po stanovení základních požadavků ředitelkou DC, zajistil u autorizovaného architekta návrh řešení, který byl následně konzultován s náměstkem hetmana Liborem Joulem a ředitelkou DC. Po zapracování připomínek je připraven stavební záměr akce.

OM předložil radě kraje Návrh rozpisu akcí položek rozpočtu kraje Vysočina v kapitole Nemovitý majetek, který rada kraje vzala usnesením 0081/03/2009/RK na vědomí. V příloze M2 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve zdravotnických organizacích kapitoly Nemovitý majetek byla uvedena i akce Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního centra a venkovní úpravy.
Návrh řešení OM předkládá radě kraje k projednání stavební záměr Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu dle materiálu RK-07-2009-16 př.1 (textová část) a RK-07-2009-16 př. 2 (výkresová část). Textová část stavebního záměru se standardně skládá ze zdůvodnění (zpracovala ředitelka DC) a stavebně technického řešení (zpracoval OM). Dále je v materiálu RK-07-2009-16 př.3 předkládán radě kraje podrobnější materiál obsahující popis činnosti a působnosti DC. Tento materiál zpracovala ředitelka DC a zabývala se v něm i systémovým a koncepčním výhledem pro jehož naplnění je právě záměr navrhované přístavby určen z hlediska stavebně technického zajištění odpovídajících prostorových předpokladů. OM navrhuje radě kraje schválit předložený stavební záměr. V případě schválení stavebního záměru je odbor majetkový připraven neprodleně zahájit realizaci projektové dokumentace a dle časového plánu stavebního záměru akci připravit k předpokládanému zahájení stavby ještě v letošním roce. Je potřeba uvést, že uvedené termíny jsou velmi napjaté a v případě komplikací v průběhu přípravy mohou být ohroženy.
Při realizaci podle navrženého časového plánu je z časových důvodů nutné zadat zpracování projektové dokumentace přímým zadáním zpracovateli návrhu stavebního řešení - projekční firmě ARTPROJEKT JIHLAVA, spol. s r.o. Rozhodnutí o přímém zadání v tomto případě přísluší náměstkovi hejtmana Ing. Liboru Jouklovi ve smyslu Čl. 2, odstavec (7) Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina. Poptaná nabídka společnosti ARTPROJEKT JIHLAVA je ve výši 984 606 Kč včetně DPH. Zahrnuje zajištění podkladů a průzkumů, zpracování všech stupňů projektové dokumentace stavby a inženýrskou činnost - zajištění územního rozhodnutí a stavebního povolení. S ohledem na rozsah stavby a termíny plnění ji považuje OM za přiměřenou. Nabídka je na úrovni necelých 5 % z ceny realizace stavebních prací, což dle zkušeností OM odpovídá cenám v regionu.
Při schválení stavebního záměru je nutné rozhodnout o souvisejících rozpočtových opatřeních:
- vyřadit akci Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního centra a venkovní úpravy z přílohy M2 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve zdravotnických organizacích kapitoly Nemovitý majetek
- zařadit akci Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu do přílohy M4 rozepisující položku Investice ve zdravotnických organizacích kapitoly Nemovitý majetek
- schválit rozpočtové opatření ve výši 1 mil. Kč ke krytí projektových prací nově zařazené akce
V případě splnění časového plánu akce dle stavebního záměru a zahájení stavby v roce 2009 bude nutné zajistit další rozpočtové krytí usnesením zastupitelstva kraje v předpokládané výši cca 7 mil. Kč pro rok 2009 .
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví podporuje schválení předloženého stavebního záměru, přístavbu Dětského centra Jihlava.
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 28. 1. 2009 je 34 989 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* stavební záměr Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu dle materiálů RK-07-2009-16, př.1 a RK-07-2009-16, př. 2;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 Investice ve zdravotnictví o částku 1 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 1 000 tis. Kč;
rozhoduje
* vyřadit akci Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního centra a venkovní úpravy z kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve zdravotnických organizacích;
* zařadit akci Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 Investice ve zdravotnictví.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz