Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2008-43

RK-37-2008-43.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-37-2008-43
NázevZmocněnec kraje Vysočina pro zavádění nového maturitního studia Energetika na Střední průmyslové škole Třebíč
Zpracoval K. Kotrba
Předkládá M. Pech, Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuJedním z perspektivních odvětví ekonomiky, které je významně zastoupeno v kraji Vysočina, je energetika. Dle informací zaměstnavatelů se v tomto sektoru začíná projevovat nižší zájem žáků základních i středních škol o technické obory a navíc bude v nejbližších letech docházet k nárazové generační obměně. Touto problematikou se rovněž zabývala konference Omlazení JE Dukovany organizovaná Občanskou bezpečnostní komisí při JE Dukovany. Zabezpečení výchovy mladých odborníků a specialistů je jedním ze základních předpokladů jak pro zajištění bezpečnosti provozu elektrárny, tak pro její zachování a modernizaci.
Ze strany kraje Vysočina je dlouhodobě deklarován a podporován zájem na vzniku moderně vybaveného střediska zaměřeného na vzdělávání středoškolských odborníků pro odvětví energetiky v novém maturitním studiu a byly zahájeny aktivity zajišťující jeho zavedení na SPŠ Třebíč (např. byl zpracován pětiletý projekt a první verze byla projednána v zastupitelstvu kraje, probíhá propagační kampaň, ČEZ a.s. připravuje již v tomto roce dar pro SPŠ Třebíč za účelem pořízení vybavení specializované laboratoře, je připravován návrh třístranné smlouvy). Jedním z postupných cílů projektu je otevřít první ročník studia již od 1. 9. 2009.
Návrh řešení Za účelem zajištění výše popsaných priorit kraje se navrhuje zmocnit RNDr. Miloše Vystrčila k jednání jménem kraje Vysočina v otázkách speciálního odborného vzdělávání středoškolské úrovně v oblasti energetiky a dále v otázkách vytvoření podmínek pro popularizaci technických oborů (studium i praxe) dle materiálu RK-37-2008-43 př. 1. Zmocnění je navrhováno na dobu určitou, a to od 1. 1. 2009 do 31. 12. 2009.

RNDr. Miloš Vystrčil bude popsané činnosti vykonávat na základě Dohody, která je Radě kraje Vysočina předkládána pro informaci.

Vzhledem k tomu, že v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2009 není počítáno s finančním krytím výše uvedené dohody, navrhuje se Radě kraje Vysočina uložit OŠMS předložit Radě kraje Vysočina do 31. 1. 2009 návrh rozpočtového opatření na rozpočtové pokrytí výdajů dle materiálu RK-37-2008-43, př. 2.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky. V návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2009 není počítáno s finančními prostředky na krytí dohody pro zmocněnce kraje Vysočina. Ekonomický odbor navrhuje, aby bylo v roce 2009 předloženo radě kraje ke schválení rozpočtové opatření v rámci výdajové části rozpočtu kraje spočívající ve zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje na rozpočtové pokrytí tohoto výdaje.
Návrh usneseníRada kraje
zmocňuje
RNDr. Miloše Vystrčila k jednání jménem kraje Vysočina dle materiálu RK-37-2008-43 př. 1;
bere na vědomí
návrh textu Dohody dle materiálu RK-37-2008-43, př. 2;
ukládá
- OŠMS předložit Radě kraje Vysočina do 31. 1. 2009 návrh rozpočtového opatření na rozpočtové pokrytí výdajů dle materiálu RK-37-2008-43, př. 2;
- řediteli Střední průmyslové školy Třebíč spolupracovat se zmocněncem kraje Vysočina při jednáních ohledně zavádění nového maturitního studia Energetika na Střední průmyslové škole Třebíč.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu,
Termín 31. 12. 2009, 31. 1. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz