Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2008-21

RK-38-2008-21.doc  RK-38-2008-21pr1.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-38-2008-21
NázevŽádost o možnost změny účelu dotace poskytnuté na provozování sociálních služeb
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOblastní charita Třebíč (OCHT) obdržela na začátku roku 2008 oznámení ze strany MPSV ČR o přidělení dotací na sociální služby. Tři z těchto zařízení (Stacionáře Úsměv a Domovinka a Osobní asistence) obdržela velmi nízkou dotaci. Přišli jsme na to, že při hodnocení ze strany MPSV došlo k nesprávnému vyhodnocení žádosti a podali jsme odvolání. V této situaci pomohl kraj Vysočina a přidělil dotaci na kompenzaci této situace, která mohla vyústit v zavření těchto zařízení. 8. 12. t. r. jsme obdrželi rozhodnutí z MPSV o vyhovění našemu odvolání. Z tohoto důvodu by OCHT měla část financí nad součet žádostí na MPSV a kraj vrátit do rozpočtu kraje. Tato povinnost je stanovena ve smlouvě o poskytnutí dotace, kterou s krajem uvedený poskytovatel uzavřel. OCHT požádala o možnost změny účelu použití prostředků ve výši 317 000 Kč s tím, že by tuto využila na nákup automobilu pro terénní práci Kontaktního centra pro problematiku drogových závislostí Třebíč. Předmětná žádost je uvedena v příloze 1 tohoto materiálu.
Žádost OCHT odůvodnila níže uvedenými argumenty:
Předmětem žádosti K-centra Noe v Třebíči je pořízení nového a vhodnějšího vozidla pro terénní práce s rizikovými a problémovými uživateli drog.
V současnosti je realizována terénní práce v rámci Třebíčského regionu a přilehlých oblastech zejména v těchto lokalitách: Třebíč, Moravské Budějovice, Jaroměřice n. Rokytnou, Okříšky, Želetava, Náměšť nad Oslavou, Jemnice, Hrotovice, Velké Meziříčí, Velká Bíteš. Dále realizujeme terénní práci i v menších obcích celého regionu. Terénní práce se od roku 2003 systematicky rozšiřuje.
Za celý rok 2007 jsme v rámci terénních prací vyměnili 11 769 injekčních setů. V první polovině roku 2008 jsme vyměnili již 14 749 injekčních setů. Souběžně s objemem výměnných programů stoupá i počet uživatelů drog se kterými pracujeme a počet výkonů výměnných programů. Současná podoba terénních prací dosahuje dobrých výsledků, v rámci certifikací RVKPP, byla označena v protokolu o místním šetření jako příklad dobré praxe. Díky systematické terénní práci, dosahuje Třebíčské K-centrum Noe výrazných úspěchů v rámci prevence šíření infekčních žloutenek i viru HIV.
Vzhledem k narůstající kapacitě terénních programů je potřeba zhodnotit i současné technické zázemí terénních programů. K terénním pracím využíváme automobil Škoda Felicie, který je již během let každodenního využívání opotřebován. Nevyhovující je k současnému rozsahu i kapacitě terénních prací i typ osobního automobilu. V současnosti se nám stává, že vzhledem k častosti oprav nemůžeme vždy zaručit dostupnost terénního programu. Nevyhovující je i stav hygienické zázemí pro jednotlivé výkony terénních prací. Uvažujeme o pořízení nového typu osobního automobilu, s větším zavazadlovým prostorem, kde by bylo možné umístit i větší nádobu s tekoucí vodou pro zlepšení hygienických podmínek v rámci poskytování orientačních testů na vírové onemocnění a výměn injekčních setů, s větším prostorem pro zdravotní materiál a informační materiály. Pořízením nového auta předpokládáme větší dostupnost terénního programu, zkvalitnění stávajícího servisu a zkvalitnění hygienického zázemí pro uvedenou práci. Dostupností terénního programů pro cílovou skupinu rizikových uživatelů drog šetří K-centrum Noe řádově miliony korun, které by musel vydat na léčbu virových onemocnění. V posledních dvou letech jsme žádali o podporu této investice na MZČR, vzhledem k omezování státního rozpočtu vzhledem k protidrogové politice, tato potřebná investice nebyla podpořena. Bez obnovy technického zázemí bude současná terénní práce na okrese Třebíč podstatně omezena a nebude moci být realizována v takovém rozsahu.
Návrh řešení Předkládáme radě kraje žádost Oblastní charity Třebíč k posouzení a navrhujeme, aby jí nebylo vyhověno. Nedostatek prostředků na pořizován a obnovu investičního majetku pro terénní služby považujeme za objektivní skutečnost, ale celou záležitostí je třeba se zabývat komplexně pro celý v souvislosti s ostatními výdaji kraje v sociálních službách. Teprve na základě těchto širších podkladů bude možné rozhodnout o tom, zda je ve finančních možnostech kraje takový problém řešit a za jakých podmínek.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
nevyhovět žádosti Oblastní charity Třebíč o změnu účelu dotace dle materiálu
RK-38-2008-21, př. 1 a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví informovat Oblastní charitu Třebíč o rozhodnutí rady a o tom, že rada kraje se bude problematikou nedostatku prostředků na zajištění sociálních služeb v neziskovém sektoru dále systémově zabývat.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz