Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2008-08

RK-38-2008-08.doc  RK-38-2008-08pr1.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-38-2008-08
NázevPřeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice - smlouva o provedení finančního odvodu
Zpracoval I. Šedová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuPředmětem stavby Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice je výstavba přístupové komunikace pro napojení průmyslové zóny města Jihlavy a severovýchodní části kraje Vysočina na silnici I/38 napojující dopravní infrastrukturu na dálnici D1. Navržená komunikace propojuje v Jihlavě stávající ulici Pávovskou s ulicí Heroltickou a dále pak se stávající silnicí II/352 u osady Švábka. Návrh předpokládá převedení silnice II/352 na tuto nově vybudovanou trasu v návaznosti na předcházející stavbu napojení místní komunikace - D1 - průmyslové zóny Jihlava a firmy BOSCH DIESEL, s.r.o. na silnici I/38.
Zařazení akce Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice k přípravě a realizaci bylo schváleno usnesením zastupitelstva 0124/02/2007/ZK.
Realizace přeložky silnice II/352 je vyvolána zcela nevyhovující situací průjezdu těžké nákladní dopravy a obslužné dopravy obydlenou částí města po zcela nevyhovujících komunikacích bez možnosti jejich případných úprav. V neposlední řadě je zcela nevyhovující zatížení obyvatel podél komunikací sloužících dnes pro vedení této zájmové dopravy nadměrným hlukem a exhalacemi.
Akce bude financována z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod. Odvod do ekologického fondu statutárního města Jihlavy je uznatelným nákladem.
Vlastní realizace stavby spočívá v provedení dvoupruhové komunikace v kategorii S 9,5/60 se dvěma jízdními pruhy o šířce 3,50 m v celkové délce 3,2 km. Významným stavebním prvkem akce je rovněž realizace mostního objektu - přemostění vodoteče. V rámci stavby budou provedeny přeložky inženýrských sítí a koryta stávající vodoteče.
Součástí stavby je i provedení smýcení dřevin na mimolesním pozemku, p.č. 570/1 v k.ú. Pávov, za které je nutno zaplatit do ekologického fondu statutárního města Jihlavy za ekologickou újmu způsobenou kácením částku 455 869,- Kč. V souladu s odst. 3 § 9 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny je ten, kdo kácí dřeviny z důvodu výstavby a s povolením orgánu ochrany přírody povinen zaplatit odvod do rozpočtu obce, která jej použije na zlepšení životního prostředí.
Částka byla stanovena na základě protokolu o ohodnocení dřevin rostoucích mimo les zpracovaném RNDr. Hausvaterovou z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, středisko Havlíčkův Brod. Protokol je zpracován podle metodiky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Ohodnocování dřevin rostoucích mimo les , která byla doporučena Ministerstvem životního prostředí k používání všem orgánům ochrany přírody ve správním a trestněprávním řízení.
Návrh řešení Návrh předpokládá rozhodnout o uzavření Smlouvy o provedení finančního odvodu do ekologického fondu statutárního města Jihlavy, tak aby byly splněny podmínky stanovené pro souhlas se smýcením dřevin.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o provedení finančního odvodu do ekologického fondu statutárního města Jihlavy v souladu s materiálem RK-38-2008-08, př. 1 a
ukládá
odboru dopravy a SH zajistit uzavření Smlouvy o provedení finančního odvodu do ekologického fondu statutárního města Jihlavy v souladu s materiálem RK-38-2008-08, př. 1.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 30. 1. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz