Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2008-33

RK-37-2008-33.doc  RK-37-2008-33pr1.pdf
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-37-2008-33
NázevŽádost Lesního družstva obcí Měřín o úhradu škody lesního porostu v důsledku chemického ošetřování vozovky
Zpracoval I. Ševecová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuODSH předkládá žádost o náhradu škody Lesního družstva obcí Měřín v souladu s § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích radě kraje k rozhodnutí.
Dne 17. 11. 2008 se na kraj Vysočina obrátilo Lesní družstvo obcí Měřín se žádostí o úhradu škody na lesním porostu v k.ú. Arnolec, který bezprostředně sousedí se silnici II/353 mezi obcemi Stáj a Zhoř ve výši 23 094,- Kč z důvodu chemického ošetřování komunikace v předmětném úseku. Přílohou dopisu je i znalecký posudek vypracovaný Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti z jehož závěru vyplývá, že vysoké koncentrace chloridů se dostávají do lesních porostů ze silnice II/353 v důsledku chemického ošetřování vozovky v zimním období sloučeninami chlóru a to jednak přímým rozstřikem prosolené břečky a větrem unášeného jemného aerosolu, ale zejména při jarním tání sněhu se zatékající vodou ze silničních příkopů hluboko do prostoru viz příloha RK-37-2008-33, př. 1.
Návrh řešení Opravy a údržbu komunikací řeší zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se tento zákon provádí. V ustanovení § 30 zákona o pozemních komunikacích jsou vymezena ochranná pásma podél silnic. Každý vlastník porostu v ochranných pásmech silnic tedy nese zvýšené náklady související s dodržováním podmínek ochrany pozemních komunikacích. V ustanovení § 27 odst. 5 zákona o pozemních komunikacích je jednoznačně uvedeno, že vlastník silnice neodpovídá za škody vzniklé vlastníkům sousedních nemovitostí v důsledku provozu na těchto komunikacích. Z předloženého posudku vyplývá, že koncentrace chloridů se dostává do lesních porostů ze silnice II/353 v důsledku chemického ošetřování vozovky a to nejen přímým rozstřikem prosolené břečky a větrem unášeného jemného aerosolu, ale i zatékající vodou ze silničních příkopů hluboko do prostoru. Je tedy zřejmé, že škody na lesních porostech dle předloženého posudku nevznikají pouze v důsledku technického stavu komunikace, ale rovněž i provozem vozidel po dotčené silnici.
V případě závěrů přiloženého posudku cit.: Vysoké koncentrace chloridů se dostávají do lesních porostů ze silnice II/353 v důsledku chemického ošetřování vozovky .... při jarním tání se zatékající vodou ze silničních příkopů hluboko do prostoru by šlo o škody vyplývající z dopravně technického stavu přilehlé silnice, za které nese vlastník odpovědnost a znaleckým posudkem by musela být konkrétně vyčíslena škoda z nedostatečného podélného odvodnění dotčené silnice.
Odbor dopravy a silničního hospodářství uvádí (dále jen ODSH), že údržba komunikací je prováděna za účelem zajištění sjízdnosti silnic, tedy pro provoz . Technologie údržby je prováděna v rozsahu a způsobem odsouhlaseným mimo jiné příslušnými orgány životního prostředí a na základě zimního operačního plánu schvalovaného Ministerstvem dopravy ČR.

ODSH navrhuje radě zamítnout žádost o náhradu škody na lesním porostu v důsledku chemického ošetřování vozovky ve výši 23 094,- Kč.
StanoviskaOdbor majetkový se ztotožňuje s názorem ODSH, podle něhož vlastník komunikace neodpovídá vlastníkům sousedních pozemků za škodu vzniklou provozem, odpovědnost by přicházela v úvahu pouze za škodu vzniklou v důsledku stavebního stavu nebo dopravně technického stavu komunikace (zde by přicházela v úvahu neexistence odvodnění). Znalecký posudek však škodu takto nerozlišuje a proto navrhujeme zamítnout žádost o úhradu vzniklé škody.
Návrh usneseníRada kraje
zamítá
žádost o náhradu škody na lesním porostu v důsledku chemického ošetřování vozovky ve výši 23 094,- Kč Lesnímu družstvu obcí Měřín;
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství vyrozumět Lesní družstvo obcí Měřín o usnesení rady kraje.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství,
Termín do 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz