Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2008-16

RK-36-2008-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-36-2008-16
NázevProdej nemovitého a movitého majetku v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o prodej nemovitostí tvořících bývalé cestní dozorství KSÚSV a dalšího pozemku v lokalitě Na pláckách do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou a záměr přestavby sálu v budově Gymnázia Ledeč nad Sázavou.
V roce 2005 bylo zrušeno odloučené pracoviště školské příspěvkové organizace kraje v Ledči nad Sázavou. Areál tohoto pracoviště byl z části využit pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny (garáže a technické budovy a vnitřní prostranství) a z části byl bezúplatně převeden do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou (budova školy s částí přiléhajících pozemků) pro deklarovaný záměr města na využití objektu pro zřízení turistické ubytovny.
Rada kraje usnesením 1399/34/2005/RK schválila stavební záměr SÚS Havlíčkův Brod - provozní budova cestního dozorství Ledeč nad Sázavou . Důvodem byla skutečnost, že dosavadní prostory cestního dozorství správy a údržby silnic pro západní část okresu Havlíčkův Brod byly nevyhovující. Stavba nového cestního dozorství (přestavba v části uvolněného školského materiálu) je dokončena a cestní dozorství je přestěhováno. O uvolněný areál bývalého cestního dozorství v ulici Pod Stínadly již v roce 2005 projevilo zájem město Ledeč nad Sázavou k využití pro umístění technických služeb města. Město Ledeč nad Sázavou je zakladatelem a jediným společníkem obchodní firmy TS Ledeč nad Sázavou, s.r.o. se sídlem Ledeč nad Sázavou, Husovo náměstí 16, IČ 25281208. Po přestěhování cestního dozorství KSÚSV starosta města Ledeč nad Sázavou dopisem hejtmanovi kraje ze dne 14. 5. 2008 potvrdil zájem o opuštěný areál v ulici Pod Stínadly a požádal o podporu a projednání možnosti bezúplatného převodu do vlastnictví města.
V této záležitosti se uskutečnilo dne 25. 7. 2008 jednání na úrovni vedení města Ledeč nad Sázavou a náměstka hejtmana Václava Kodeta, člena rady kraje Miroslava Houšky a člena zastupitelstva kraje Jaroslava Poborského. Na jednání byly projednány souvislosti rozšiřující téma na tři základní záležitosti:
- Město Ledeč nad Sázavou souhlasí s úplatným převodem nemovitostí bývalého cestního dozorství do vlastnictví města.
- Kraj Vysočina provede přestavbu sálu v budově gymnázia tak, aby sál bylo možné využívat jak pro potřebu školy tak pro veřejnost jako víceúčelový sál pro konání kulturních akcí ve městě za podmínky spolufinancování městem Ledeč nad Sázavou.
- Město žádá o bezúplatný převod další části pozemků přiléhajících k objektu budovy školy bývalého Středního odborného učiliště zemědělského Na pláckách 877, který byl již na základě usnesení zastupitelstva kraje převeden darem do vlastnictví města za účelem záměru města na vybudování turistické ubytovny. Část areálu tohoto bývalého učiliště byla využita pro nové cestní dozorství KSÚSV. V současné době město proto svůj původní záměr na zřízení turistické ubytovny přehodnotilo a zamýšlí tuto budovu a přilehlé pozemky prodat.
Dne 26. 11. 2008 se uskutečnilo další jednání mezi náměstkem hejtmana Liborem Jouklem a vedením města v této záležitosti. Byly upřesněny podmínky výše uvedených, dříve projednaných záležitostí. Prodej areálu bývalého cestního dozorství městu Ledeč nad Sázavou je možný a také požadované pozemky včetně stavby na nich v lokalitě Na pláckách budou převedeny úplatně. Přestavba sálu v budově Gymnázia je za předpokladu spolufinancování ze strany kraje a města v poměru 50%:50% reálná v roce 2010. OM zajistil na základě usnesení rady kraje zpracování studie stavebních úprav víceúčelového sálu v budově Gymnázia, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou. Zpracovaná studie přestavby vyčísluje předpokládané náklady na 7,23 mil. Kč.
Návrh řešení Areál bývalého cestního dozorství KSÚSV v Ledči nad Sázavou v ulici Pod Stínadly je pro potřeby kraje zbytný. OM zajistil ocenění nemovitostí v areálu. Znalecký posudek z června 2008 stanovuje cenu nemovitého majetku tvořícího areál v ulici Pod Stínadly dle platných oceňovacích předpisů ve výši 3 148 750 Kč a cenu obvyklou ve výši 4 940 000 Kč. Konkrétně se jedná o budovu č. p . 592 na pozemku st. par. č. 598 a pozemek st. par. č. 598 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 2 599 m2, včetně všech součástí a příslušenství v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou. Budova obsahuje dle účetní evidence KSÚSV i movitý majetek - ohřívač vody, který bude součástí převodu.
Části pozemků včetně stavby v lokalitě Na pláckách jsou pro potřeby nového cestního dozorství rovněž nepotřebné a mohou být do vlastnictví města převedeny. Město zajistilo na své náklady a po dohodě s OM a KSÚSV geometrický oddělovací plán, který vymezil část pozemků určených k převodu. Předmětem převodu bude tedy pozemek par. č. st. 1702 o výměře 138 m2 a budova bez č.p./č.e na něm postavená (stavba bazénu v nefunkčním stavu) a geometrickým plánem č. 1891-193/2008 nově zaměřený pozemek par. č. 1229/7 ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 554 m2. Tento majetek nebyl oceněn znaleckým posudkem. Podle platných oceňovacích předpisů je cena pozemků ve výši cca 79 Kč/m2. Budova - stavba bazénu je nefunkční, ve stávajícím stavu nepoužitelná a její účetní hodnota je 61 771 Kč.
Na jednání byla na základě výše uvedených skutečností navržena a účastníky jednání shledána jako přijatelná celková prodejní cena za areál bývalého cestního dozorství v ulici Pod Stínadly a nemovitostí v lokalitě Na pláckách ve výši 3 250 000 Kč.
OM navrhuje s ohledem na nepotřebnost tohoto majetku a zájem města využít areál bývalého cestního dozorství v ulici Pod Stínadly pro umístění městem založené s.r.o. TS Ledeč nad Sázavou, nemovitosti prodat přímým prodejem vybranému zájemci - městu Ledeč nad Sázavou. Rovněž nemovitosti v lokalitě Na pláckách OM navrhuje prodat přímým prodejem vybranému zájemci - městu Ledeč nad Sázavou s ohledem na to, že se jedná o nemovitosti navazující na majetek města, který je nepřístupný pro jiné případné zájemce z veřejných komunikací. OM předpokládá, že zastupitelstvo kraje vezme na vědomí záměr města Ledeč nad Sázavou prodat nemovitosti v lokalitě Na pláckách, které byly nebo jsou převáděny z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou.
Areál bývalého cestního dozorství v ulici v Pod Stínadly je ze strany KSÚSV nevyužívaný a zatěžuje hospodaření této příspěvkové organizace kraje zejména v nastávajícím zimním období. OM proto navrhuje uložit řediteli Krajské správy a údržby silnic Vysočiny neprodleně formou výpůjčky na dobu do převodu nemovitostí nejdéle však na dobu 6-ti měsíců poskytnout tento areál městu Ledeč nad Sázavou k užívání.
OM zajistil na základě usnesení rady kraje zpracování studie stavebních úprav víceúčelového sálu v budově Gymnázia, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou. V návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2009 je zapracována v rámci kapitoly Nemovitý majetek, položky Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, příloha M1 akce Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou - stavební úpravy víceúčelového sálu s předpokládaným finančním krytím na zpracování projektové dokumentace. OM po schválení rozpočtu předloží radě kraje ke schválení stavební záměr této akce zpracovaný na základě pořízené studie. Na základě schváleného stavebního záměru zajistí následně OM zpracování projektové dokumentace a investiční přípravu akce během roku 2009. Realizaci akce je možné předpokládat v roce 2010.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout o zveřejnění záměru prodeje předmětných nemovitostí, uložit řediteli KSÚSV uzavřít s městem Ledeč nad Sázavou smlouvu o výpůjčce na dobu do převodu nemovitostí nejdéle však na dobu 6-ti měsíců na užívání areálu bývalého cestního dozorství, doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí záměr města Ledeč nad Sázavou prodat nemovitosti v lokalitě Na pláckách, které byly nebo jsou převáděny z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o úplatném převodu předmětného nemovitého a movitého majetku z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou.
Všechny nemovitosti, součásti a příslušenství a věci movité budou předmětem jedné kupní smlouvy. Je proto účelné rozhodnout o jejich převodu do vlastnictví města jedním usnesením zastupitelstva kraje. S ohledem na pravomoc rady kraje při rozhodování o nabytí a převodu movitých věcí na kraj (ustanovení § 59, odst. (2), písm. e) zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů) OM navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje vyhradit si v souladu s ustanovením § 37 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů pravomoc rozhodnout o převodu movité věci, která je pevně spojena s nemovitostí.
Převáděný majetek bude vyjmut ze správy KSÚSV, příspěvkové organizace.
StanoviskaZastupitelstvo kraje usnesením 0021/01/2006/ZK mimo jiné schválilo darování budovy čp. 644 - objekt občanské vybavenosti na pozemku st. par. č. 697, pozemku st. par. č. 697 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 412 m2 a pozemku označeného v geometrickém plánu č. 1731-249/2005 ze dne 24. 11. 2005 jako par. č. 1229/5 ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 317 m2, vše v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou.
Zastupitelstvo kraje usnesením 0153/03/2008/ZK rozhodlo převést darem pozemek par. č. 1229/6 ostatní plocha, jiná plocha o výměře 483 m2 nově zaměřený a oddělený geometrickým plánem č. 1859-36/2008 ze dne 6. 3. 2008 z pozemku par. č. 1229/3 v k. ú. A obci Ledeč nad Sázavou z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou.
ODSH i KSÚSV souhlasí s převodem nemovitého i movitého majetku.
Návrh usneseníRada kraje
Rozhoduje
zveřejnit záměr prodeje:
* budovy č. p . 592 postavené na pozemku st. par. č. 598 a pozemku st. par. č. 598 o výměře 2 599 m2 včetně všech součástí a příslušenství, všechno v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou;
* budovy bez č.p./č.e postavené na pozemku par. č. st. 1702, pozemku par. č. st. 1702 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 138 m2 a geometrickým plánem č. 1891-193/2008 nově zaměřeného pozemku par. č. 1229/7 ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 554 m2 včetně všech součástí a příslušenství, všechno v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou;
ukládá
řediteli Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace neprodleně uzavřít s městem Ledeč nad Sázavou smlouvu o výpůjčce na dobu do převodu nemovitostí nejdéle však na dobu 6-ti měsíců na užívání areálu bývalého cestního dozorství KSÚSV v ulici Pod Stínadly v Ledči nad Sázavou; a
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vyhradit si v souladu s ustanovením § 37 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů pravomoc rozhodnout o převodu movitých věcí, které jsou pevně spojeny s nemovitostí - budovou č. p . 592 na pozemku st. par. č. 598 v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou;
* vzít na vědomí záměr města Ledeč nad Sázavou prodat nemovitosti v lokalitě Na pláckách, které byly nebo jsou převáděny z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou;
* rozhodnout převést úplatně budovu č. p . 592 postavenou na pozemku st. par. č. 598 včetně movitých věcí pevně s budovou spojených, pozemek st. par. č. 598 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 2 599 m2, budovu bez č.p./č.e postavenou na pozemku par. č. st. 1702, pozemek par. č. st. 1702 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 138 m2 a geometrickým plánem č. 1891-193/2008 nově zaměřený pozemek par. č. 1229/7 ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 554 m2 včetně všech součástí a příslušenství, všechno v k. ú. a obci Ledeč nad Sázavou z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Ledeč nad Sázavou za dohodnutou kupní cenu v celkové výši
3 250 000 Kč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín leden 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz