Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2008-39

RK-35-2008-39.doc  RK-35-2008-39pr1.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-35-2008-39
NázevDotace Statutárnímu městu Jihlavě na vytvoření uměleckých děl umístěných v Parku Gustava Mahlera v Jihlavě - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura
Zpracoval I. Schallnerová, E. Herzánová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuNávrh na poskytnutí dotace Statutárnímu městu Jihlavě na vytvoření sochy Gustava Mahlera a kamenných plastik umístěných v Parku Gustava Mahlera v Jihlavě.
V souvislosti s oslavami 150. výročí narození a následného 100. výročí úmrtí světoznámého hudebního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera, jež proběhnou v letech 2010-2011, připravuje Statutární město Jihlava, leader a hlavní koordinátor oslav, otevření Parku Gustava Mahlera v historickém centru města. Dominantou parku, který vznikne v místě někdejší synagogy v Benešově ulici, bude z bronzu odlívaná Mahlerova socha od akademického sochaře prof. Jana Koblasy doplněná o další umělecká díla zhotovená dle návrhu tohoto autora. Jedná se o kamenné plastiky ptáků a ryb symbolizující Mahlerovu hudební tvorbu.
Vytvoření sochy iniciovalo v roce 2004 občanské sdružení Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera, které prof. Koblasu oslovilo a dalo tak podnět k vybudování důstojného místa připomínajícího jednu z největších osobností kraje Vysočina. Mezi uvedeným sdružením a prof. Koblasou byla uzavřena smlouva na realizaci sochy, jejíž pořizovací náklady byly vyčísleny na cca 1 800 tis. Kč. Statutární město Jihlava podpořilo záměr zřízení pomníku a v roce 2007 byl Radou města Jihlavy vybrán architektonický návrh Parku Gustava Mahlera začleňující jak sochařskou kompozici prof. Koblasy, tak obnovený půdorys zbořené synagogy do nově vznikajícího veřejného prostranství. Usnesením Rady kraje Vysočina č. 0460/12/2007/RK ze dne 4. 4. 2007 bylo krajem Vysočina zajištěno provedení archeogeofyzikální prospekce na území budoucího parku, jež umožnilo zacílení archeologického průzkumu v dané lokalitě.
Na základě žádosti Statutárního města Jihlavy ze dne 27. 9. 2007 o poskytnutí finanční dotace z rozpočtu kraje na částečnou úhradu nákladů na pořízení sochy (část těchto nákladů souvisejících se zhotovením modelu a autorským honorářem byla již prof. Koblasovi uhrazena z dotace města a z uspořádané finanční sbírky) byly k uvedenému účelu do rozpočtu kapitoly Kultura pro rok 2008 zahrnuty finanční prostředky ve výši 400 tis. Kč.
V roce 2008 jednak s ohledem na potřebu garance financování nákladů na zhotovení sochy a zajištění návaznosti postupu všech prací a dále vzhledem k možnosti čerpání finančních prostředků z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod (dále jen ROP ) uzavřelo smlouvu o vytvoření díla s prof. Koblasou přímo Statutární město Jihlava. Zhotovení sochy Gustava Mahlera se tak stalo součástí komplexního projektu Parku Gustava Mahlera obsahujícího i další zmíněná umělecká díla - kamenné plastiky. Žádost o dotaci na projekt Park Gustava Mahlera byla schválena k podpoře dne 7. 10. 2008 Výborem Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod; celkové způsobilé výdaje projektu činí 42 675 491 Kč, z toho způsobilé výdaje na všechna umělecká díla (socha i kamenné plastiky) 5 673 200 Kč. Povinná spoluúčast Statutárního města Jihlavy ve výši 7,5 % z celkových způsobilých výdajů projektu představuje ve vztahu k uměleckým dílům 425 490 Kč.
Dne 25. 11. 2008 se Statutární město Jihlava obrátilo na kraj s upřesněnou žádostí o poskytnutí dotace ve výši 400 tis. Kč na pořízení uměleckých děl tzn. sochy Gustava Mahlera a kamenných plastik ptáků a ryb pro Park Gustava Mahlera s tím, že dotace bude použita na úhradu nákladů jejich pořízení v rámci spolufinancování příjemce podpory v rámci projektu ROP Park Gustava Mahlera .
Návrh řešení Vzhledem ke značnému kulturnímu i celospolečenskému významu připravovaných oslav jubileí Gustava Mahlera navrhuje odbor kultury a památkové péče radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout poskytnout dotaci Statutárnímu městu Jihlavě, Jihlava, Masarykovo náměstí 97/1, IČ 00286010 na vytvoření sochy Gustava Mahlera a kamenných prvků symbolizujících jeho hudbu od akademického sochaře prof. Jana Koblasy, které budou umístěny v budoucím Parku Gustava Mahlera v Jihlavě, ve výši 400 tis. Kč dle smlouvy uvedené v materiálu RK-35-2008-39, př. 1.
StanoviskaEkonomický odbor: v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 byla v běžných výdajích na kapitole Kultura schválena dotace Statutárnímu městu Jihlava ve výši 400 tis. Kč na pořízení sochy Gustava Mahlera. Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Kultura.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout dotaci Statutárnímu městu Jihlavě, Jihlava Masarykovo náměstí 97/1, IČ 00286010 na vytvoření sochy Gustava Mahlera a kamenných prvků symbolizujících jeho hudbu od akademického sochaře prof. Jana Koblasy, které budou umístěny v budoucím Parku Gustava Mahlera v Jihlavě, ve výši 400 tis. Kč dle materiálu
RK-35-2008-39, př. 1;
* schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Kultura a § 3319 Ostatní záležitosti kultury spočívající ve snížení položky 5321 Neinvestiční transfery obcím o částku 400 tis. Kč při současném zvýšení položky 6341 Investiční transfery obcím o částku 400 tis. Kč.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz