Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2008-21

RK-35-2008-21.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-35-2008-21
NázevŽádost obce Zvole o pokácení dřevin
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátila obec Zvole se žádostí o pokácení 9 ks dřevin na pozemku par. č. 1002 v k. ú. Zvole nad Pernštejnem obec Zvole. Tento pozemek je zastavěn silnicí III/3852 a dřeviny jako silniční vegetace tvoří příslušenství silnice. Důvodem žádosti na pokácení dřevin je stavba Novostavba komunikace a parkovací plocha před novým hřbitovem ve Zvoli Stavebním povolením čj. OÚO/19825/2008/JU ze dne 15. 9. 2008 byla tato stavba povolena a Policie ČR - DI Žďár nad Sázavou čj. ORZR-7-123/ČJ.07-2008 stanovila pro zajištění dobrých rozhledových podmínek nutnost pokácet 9 ks třešní rostoucí na zmíněném pozemku.
Pozemek, na kterém stromy určené k pokácení rostou, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Usnesením zastupitelstva kraje Vysočina 083/07/01/ZK ze dne 20. 12. 2001 byl svěřen do správy příspěvkové organizaci Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Bystřice nad Pernštejnem je veden pro uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 396.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádosti obce vyhovět a z pozice vlastníka silniční vegetace určené k pokácení požádat o vydání souhlasu s pokácením 9 ks dřevin rostoucích na pozemku par. č. 1002 v k. ú. Zvole nad Pernštejnem obec Zvole.
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Žďár nad Sázavou vydala souhlas s pokácením, požaduje však vyhotovení znaleckého posudku o ceně stromů určených k pokácení a úhradu stanovené částky. Dle názoru OM je vyhotovení posudku nadbytečné, do nepojmenované smlouvy navrhujeme OM zakotvit, že dřevní hmota zůstane vlastníkovi, resp. správci, který dřevní hmotu může zpeněžit.
Vzhledem k tomu, že s vydáním rozhodnutí o pokácení dřevin souvisí určité náklady a povinnosti (např. správní poplatek, povinnost náhradní výsadby apod.), navrhuje odbor majetkový uzavřít se žadatelem nepojmenovanou smlouvu, v níž se žadatel zaváže veškeré náklady a povinnosti spojené s pokácením dřevin uhradit a zabezpečit.
Usnesení předpokládá rozhodnout podat u příslušného obecného úřadu žádost o pokácení dřevin a uzavřít nepojmenovanou smlouvu, v níž se obec Zvole zaváže k úhradě případných nákladů souvisejících s podáním žádosti, či splnění nařízené povinnosti náhradní výsadby.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Žďár nad Sázavou souhlasí se skácením 9 ks třešní podél silnice III/3852 za předpokladu, že bude zpracován znalecký posudek za skácené stromy a tato částka bude KSUSV uhrazena.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* podat žádost o pokácení 9 ks stromů rostoucích mimo les na pozemku par. č. 1002 v k. ú. Zvole nad Pernštejnem obec Zvole u příslušného obecního úřadu;
* uzavřít nepojmenovanou smlouvu mezi krajem Vysočina a obcí Zvole, v níž se obec Zvole zaváže uhradit veškeré náklady a zabezpečit všechny povinnosti související s pokácením 9 ks dřevin na pozemku par. č. 1002 v k. ú. Zvole nad Pernštejnem obec Zvole.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín prosinec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz