Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2008-06

RK-35-2008-06.doc  RK-35-2008-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-35-2008-06
NázevNávrh na změnu Zřizovací listiny Psychocentra - manželské a rodinné poradny, příspěvkové organizace
Zpracoval L. Hradecká
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 361/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 byla pro Psychocentrum schválena zřizovací listina, jejíž znění je upravováno čtyřmi dalšími dodatky. Psychocentrum - manželská a rodinná poradna, příspěvková organizace, požádala o úpravu zřizovací listiny v části Hlavní účel a předmět činnosti . Jedná se o uvedení do souladu se stávající právní úpravou. Při nabytí účinnosti zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, nebyla služba intervenčního centra upravena. Přesto bylo od 1. 1. 2008 úkolem krajů činnost intervenčního centra jako zařízení, které poskytuje pomoc obětem domácího násilí zajistit. Z důvodu Nedostatečné právní úpravy byla ve zřizovací listině s účinností od 1. 1. 2007 definována krizová pomoc podle § 60 odst. 1 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, kdy krizová pomoc je terénní a ambulantní služba na přechodnou dobu poskytovaná osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života, kdy přechodně nemohou řešit svoji nepříznivou sociální situaci vlastními silami. Na základě rozhodnutí o vykázání ze společného obydlí nebo zákazu vstupu do něj vydaného podle zvláštního právního předpisu, je osobě ohrožené násilným chováním vykázané osoby nabídnuta pomoc do 48 hodin od doručení opisu tohoto rozhodnutí. V tomto případě je součástí služby koordinace pomoci poskytované orgány veřejné správy a dalšími právnickými osobami osobě ohrožené útokem. Služba obsahuje tyto základní činnosti:
a) - sociálně terapeutické činnosti,
b) - pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.
Toto opatření tehdy umožnilo organizaci zaregistrovat si činnost intervenčního centra podle zákona o sociálních službách a získat provozní dotaci z MPSV.
Následně došlo ke změně právní úpravy a doplnění § 60a do zákona o sociálních službách. Tímto způsobem byla již v zákoně o sociálních službách samostatně definována služba intervenčního centra. Vzhledem k tomu, že organizace plní funkci intervenčního centra pro území kraje Vysočina, požádala o nahrazení krizové pomoci ve zřizovací listině definicí intervenčního centra, která je uvedena v materiálu RK-35-2008-06, př. 1.
Návrh řešení Radě kraje se navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválení návrhu dodatku č. 5 Zřizovací listiny Psychocentra - manželské a rodinné poradny, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-35-2008-06, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit dodatek č. 5 Zřizovací listiny Psychocentra - manželské a rodinné poradny, příspěvkové organizace dle materiálu RK-35-2008-06, př. 1;
* uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví v součinnosti s ředitelem Psychocentra -manželské a rodinné poradny, příspěvkové organizace, zajistit podání návrhu na zápis změny do obchodního rejstříku.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Psychocentrum - manželská a rodinná poradna, příspěvková organizace
Termín 31.12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz