Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2008-49

RK-34-2008-49.doc  RK-34-2008-49pr1.pdf  RK-34-2008-49pr2.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-34-2008-49
NázevVětrný park Opatov na Moravě - stanovisko kraje ke zjišťovacímu řízení dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel oznámení záměru Větrný park Opatov na Moravě v rámci zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o EIA ).
Oznámení záměru je zpracováno pro 4-5 větrných elektráren typu Vestas V90 o celkovém výkonu 8-10 MW. Celková výška činí 150 m (105 m tubus, 90 m průměr rotoru). Jedná se o převodovková zařízení. Pro realizaci stavby budou využity komunikace III/4026 a III/4036 spolu s účelovou komunikací mezi Opatovem a dvorem Karlín. K přípojnému místu u dvora Karlín bude veden podzemní kabel. Orientační situace umístění elektráren dle oznámení záměru viz materiál RK-34-2008-49, př. 1. Oznamovatelem záměru je firma Project International a.s., Jinonická 80/804, 158 00 Praha 5, IČ 26447240. Plný text oznámení je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=VYS390a v tištěné formě na odboru životního prostředí. Účelem zjišťovacího řízení dle § 7 odst. 1 zákona o EIA je zejména stanovit, zda záměr má významný vliv na životní prostředí a bude dále posuzován ve smyslu zákona o EIA. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčených obcí a dotčených správních úřadů vyjádřit též kraj jako územní samosprávný celek. S ohledem na usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina 0302/05/2007/ZK, kterým bylo Radě kraje Vysočina uloženo zvážit možnosti realizace dalších kroků a opatření, které by zastavily nebo alespoň regulovaly živelný a nesystémový nárůst počtu větrných elektráren na území kraje Vysočina, považuje předkladatel vysoké větrné elektrárny za regionálně významné záměry s nutností informování Rady kraje Vysočina. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj vyjádřil svůj postoj k popisovanému záměru výstavby větrných elektráren Větrný park Opatov na Moravě vyjádřením Rady kraje Vysočina k oznámení záměru (na vyjádření k oznámení je lhůta do 4.12.2008).
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému se navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k oznámení uvedeného záměru požadovat další posuzování záměru dle zákona o EIA. Záměr představuje výrazný zásah do krajinného rázu (narušení měřítka a harmonických vztahů v krajině), což kromě ovlivnění poměrů v dotčeném území představuje i určité riziko v souvislosti s potenciálem rozvoje turistiky, agroturistiky a cykloturistiky, pro které je zajímavá současná krajina venkovského typu. Krajinný ráz území Vysočiny patří k cenným hodnotám kraje a významnou měrou se podílí na vytváření jeho identity i na udržování a prohlubování vzájemné sounáležitosti zdejších obyvatel. Rizikem je rovněž ztráta atraktivity prostředí v souvislosti s možnými zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich životnosti. Navržené staveniště je skladebnými prvky územního systému ekologické stability (ÚSES) obklopeno téměř ze všech stran (místy i v přímém kontaktu), ve vzdálenosti do 2,5 km se nacházejí 3 maloplošná zvláště chráněná území.

Rozvoj a výstavba větrných elektráren na území kraje Vysočina není zahrnuta do žádné z prioritních oblastí definovaných v Územní energetické koncepci kraje Vysočina. Rozvoj a výstavba větrných elektráren není ovšem v rozporu s Územní energetickou koncepcí kraje Vysočina.
StanoviskaOÚPSŘ
Nelze vydat z hlediska územního plánování kladné stanovisko k záměru Větrný park Opatov (kompletní vyjádření viz. materiál RK-34-2008-49, př. 2).

OSH
Doporučuje radě kraje nepodporovat realizaci záměru Větrný park Opatov na Moravě (kompletní vyjádření viz. materiál RK-34-2008-49, př. 2).

OSŘKŽÚ
Nemá k návrhu usnesení připomínky.

ORR
Nemá připomínky. Dle požadavku ORR byl upraven bod c) návrhu usnesení (kompletní vyjádření viz. materiál RK-34-2008-49, př. 2)

OM
Považuje za potřebné posouzení záměru Větrný park Opatov na Moravě podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (kompletní vyjádření viz. materiál RK-34-2008-49, př. 2).

ODSH
Souhlasí s návrhem usnesení (kompletní vyjádření viz. materiál RK-34-2008-49, př. 2).

OKPP
Nemá k předloženému materiálu žádné připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
dává
v souladu s § 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů toto vyjádření:
Vysočina, kraj se sídlem v Jihlavě, jako dotčený územní samosprávný celek, z důvodů:
a) vědomí potřeby chránit krajinný ráz území Vysočiny, neboť ten patří k nejcennějším hodnotám kraje a významnou měrou se podílí na vytváření jeho identity i na udržování a prohlubování vzájemné sounáležitosti zdejších obyvatel;
b) zdůraznění skutečnosti, že elektrická energie vyrobená s využitím energie větru je čistou energií z tzv. obnovitelných zdrojů, ale zároveň patří k energii zatížené relativně vysokými výrobními náklady;
c) závislosti větrných elektráren na vnějších vlivech (dostatečná síla větru) a nutnosti zabezpečit dodávky elektrické energie v momentě výpadku větrných elektráren záložními zdroji (což může představovat pro energetickou soustavu ČR závažný problém v případě masivního rozvoje výstavby větrných elektráren);
d) vnímání rizika dlouhodobého poškození krajinného rázu a tedy i atraktivity prostředí zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich technické či morální životnosti;
e) jednoznačně neprokázaného významného převážení celospolečenského zájmu na realizaci větrného parku nad veřejným zájmem ochrany přírody a krajiny - konkrétně zájmem ochrany krajinného rázu;
f) potřeby ochrany přírodního a rekreačního potenciálu území;
nesouhlasí
se záměrem Větrný park Opatov na Moravě a požaduje další posuzování záměru podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, při dalším posuzování požaduje zohlednění tohoto nesouhlasu.
Odpovědnost Z. Ryšavý
Termín 4. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz