Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2008-08

RK-34-2008-08.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-34-2008-08
NázevNabytí nemovitostí v k. ú. a obci Jihlava
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nabytí vojenského majetku do vlastnictví kraje.
Kraj Vysočina již v srpnu 2002 požádal Ministerstvo obrany o převod objektu č. 6 v areálu Kasáren Jana Žižky v Jihlavě do svého vlastnictví. Jedná se o objekt, ve kterém byla vojenská kuchyně, jídelna a související provozy. V červenci roku 2003 byla žádost na základě jednání s představiteli MO potvrzena usnesením zastupitelstva kraje 138/03/2003/ZK. Tento objekt se nachází v bezprostředním sousedství stávajících budov krajského úřadu a v době podání žádosti bylo velmi pravděpodobné, že pro potřeby Armády ČR nebude potřebný. Jedná se o poslední objekt v areálu bývalých Kasáren Jana Žižky ve vlastnictví ČR a příslušnosti hospodaření MO. Ostatní části areálu byly převedeny a jsou využívány pro civilní účely (krajský úřad kraje Vysočina, Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina a Český statistický úřad).
Na základě žádosti kraje Vysočina rozhodla vláda ČR o převodu souboru nemovitostí vojenského objektu č. 6 v Kasárnách Jana Žižky v Jihlavě vedených v evidenci MO jako CE 06-13-01 do vlastnictví kraje Vysočina usnesením č. 25 ze dne 4. ledna 2006. O převodu bylo rozhodnuto podle zákona č. 174/2003 Sb. o převodu některého nepotřebného vojenského majetku a majetku, s nímž je příslušné hospodařit Ministerstvo vnitra, z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky. Přes řadu dotazů a urgencí kraje, opakovaného doložení všech požadovaných dokladů a příslibů ze strany MO byla předložena darovací smlouva na odbor majetkový až koncem září 2008.
Návrh řešení OM navrhuje nemovitý majetek - objekt č. 6 v areálu Kasáren Jana Žižky v Jihlavě nabýt do vlastnictví kraje Vysočina. Objekt je možné využít např. jako cateringový stravovací provoz pro zaměstnance existujících a plánovaných administrativních objektů v území zajišťovaný externí specializovanou firmou. Žádný ze stávajících vlastníků administrativních budov neřešil stravování zaměstnanců a ani v plánovaných objektech se s těmito provozy neuvažuje. Další využití je případně možné pro archivy a sklady případně i pro jiné využití. Rozsah a podmínky převodu stanoví návrh darovací smlouvy, která je obsahem materiálu RK-34-2008-08 př.1.
Součástí nemovitého majetku jsou i jeho součásti a příslušenství a dále věci movité pevně spojené s nemovitostmi ve smlouvě vymezené. Všechny nemovitosti, součásti a příslušenství a věci movité jsou předmětem jedné darovací smlouvy. Je proto účelné rozhodnout o jejich nabytí do vlastnictví kraje jedním usnesením zastupitelstva kraje. S ohledem na pravomoc rady kraje při rozhodování o nabytí a převodu movitých věcí na kraj (ustanovení § 59, odst. (2), písm. e) zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů) OM navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje vyhradit si v souladu s ustanovením § 37 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů pravomoc rozhodnout o nabytí movitých věcí, které jsou pevně spojeny s nemovitostí.
Ustanovení darovací smlouvy o odstranění případně zjištěných ekologických a pyrotechnických zátěžích na vlastní náklady obdarovaného jsou dle zjištění a ověření OM standardní součástí obdobných smluv požadovaných dárcem.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vyhradit si v souladu s ustanovením § 37 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů pravomoc rozhodnout o nabytí movitých věcí, které jsou pevně spojeny s nemovitostí - stavbou občanské vybavení bez č.p./č.e. postavené na pozemku par. č. st. 3958/2 v k. ú. Jihlava;
* rozhodnout nabýt nemovitý majetek, jeho součásti a příslušenství a věci movité pevně spojené s nemovitostmi v rozsahu a za podmínek darovací smlouvy mezi Ministerstvem obrany České republiky a krajem Vysočina dle materiálu RK-34-2008-08, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz