Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2008-46

RK-33-2008-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-33-2008-46
NázevII/128 Salačova Lhota - obchvat - výběr nejvhodnější varianty
Zpracoval T. Pípal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuSilnice II/128 je komunikací, která zajišťuje dopravní spojení sever-jih v severozápadní oblasti kraje Vysočina a je spojnicí silnic I/19 a II/150. Sinice II/128 je v současné době vedena obcí Salačova Lhota a její směrové vedení je dnešní intenzitě dopravy i provozu těžkých nákladních vozidel zcela nevyhovující. V průtahu obce je bodová závada - zatáčka před návsí, kde v posledních letech došlo k několika dopravním nehodám kamionů i osobních vozidel.
V srpnu 2006 byla projekční firmou PRAGOPROJEKT Praha a.s. na základě uzavřené smlouvy, vypracována technická studie obchvatu obce Salačova Lhota. Ve vypracované technické studii jsou navrženy tři varianty obchvatu. Souhrnná situace variant je přílohou materiálu RK-33-2008-46, př. 1. S tzv. nulovou variantou, tedy provedením průtahu obcí Salačova Lhota nebylo uvažováno. Provést průtah obcí Salačova Lhota v parametrech odpovídajících významu a dopravnímu zatížení komunikace není technicky a ani z hlediska hygienických požadavků reálné.
Zájmové území pro přeložku silnice II/128 kolem Salačovy Lhoty (varianta západní) je ve schváleném územním plánu obce dáno pruhem šířky cca 20 - 50 m. Projektant byl ale vyzván, aby hledal i další variantní řešení. V průběhu projektových prací bylo navrženo celkem 9 variant. Pro detailní hodnocení byla na výrobních výborech vybrána jedna varianta východní (+ podvarianta se sníženou niveletou) a jedna varianta západní .

Popis jednotlivých variant :
Varianta západní (červená) - V-ÚPNO: respektuje osu obchvatu vyznačenou v územně plánovací dokumentaci. Celková délka trasy je 2,489 km, odhad nákladů je nejnižší. Předností této varianty je skutečnost, že její převzetí z územního plánu obce sebou přináší i vyřešení návazností na další plochy v obci z hlediska jak dopravy, tak rozvoje bydlení, podnikání a rekreace. Nevýhodou této varianty je větší délka, rozdělení krajiny ve vztahu obec - zemědělské pozemky a také estetický vliv jejího umístění do dnešního otevřeného pohledu na rozlehlé území západně od Salačovy Lhoty. V této variantě nejsou navrženy z hlediska technického řešení trasy žádné mostní objekty.
Varianta východní (modrá) - 9: celková délka trasy je 2,133 km, odhad nákladů je vyšší. Předností této varianty je kratší délka, což přinese menší změny do zažitého provozu mezi obcí a přilehlými pozemky, lepší parametry směrového vedení, lepší začlenění do krajiny v prostoru západního svahu vrchu Stražiště východně nad obcí Salačova Lhota. Nevýhodou této varianty je její velký nárok na trvalý zábor lesa na severu obce i náročné začlenění tělesa silnice v této části z hlediska vedení nivelety. Podvarianta se sníženou niveletou tělesa silnice má stejné přednosti i nevýhody, dochází pouze ke změně výškových poměrů (výhodnější bilance výkopů a násypů). V této variantě jsou navrženy z hlediska technického řešení trasy dva mostní objekty.

Výše popsané varianty jsou z hlediska estetického, ekonomického, ekologického a dopravního téměř rovnocenné. Zjednodušeně lze říci, že varianta západní bude z hlediska technického nejméně problémová a že u varianty východní je předpoklad, že stavební náklady bude možné snížit podrobnějším návrhem mostních objektů, případně i vypuštěním obou mostů a jejich nahrazením propustkem, příp. jinou organizací systému lesních cest.
Vzhledem k tomu, že bude obchvat obce Salačova Lhota vybudován jako novostavba, bude nutné řešit vyřazení stávající silnice II/128 v průtahu obce Salačova Lhota. Z hlediska délek vyřazení stávající silnice II/128 je výhodnější varianta západní. Odbor dopravy a silničního hospodářství zahájí jednání se zástupci obce Salačova Lhota o budoucím uspořádání silniční sítě po výstavbě obchvatu obce Salačova Lhota.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá rozhodnout o schválení varianty západní obchvatu obce Salačovy Lhoty v rozsahu dle technické studie vypracované firmou PRAGOPROJEKT Praha a.s., jako varianty nejvhodnější. Projektová dokumentace bude vypracována pro kategorii silnice S 7,5 v souladu s šířkovým uspořádáním silniční sítě Páteřní sítě kraje Vysočina schváleným radou kraje usnesením č. 0273/08/2008/RK.
Návrh řešení dále předpokládá uložit odboru dopravy a silničního hospodářství zajistit vypracování projektové dokumentace směřující k realizaci stavby.
V souvislosti s výše uvedeným návrhem na rozhodnutí o dalším postupu přípravy stavby je vhodné řešit i budoucí uspořádání silniční sítě po vybudování obchvatu. Návrh usnesení proto dále ukládá odboru dopravy a silničního hospodářství jednat s obcí o budoucím uspořádání silniční sítě po vybudování obchvatu obce Salačova Lhota.
StanoviskaObec Salačova Lhota usnesením zastupitelstva obce č. 266/08 dne 31.10.2008 schválilo variantu obchvatu V-UpnO (západní). Usnesení je přílohou materiálu RK-33-2008-46, př. 2.
Odbor dopravy a silničního hospodářství podporuje variantu východní obchvatu obce Salačova Lhota z důvodu kratší délky obchvatu, lepšího začlenění trasy do volné krajiny. U této varianty je předpoklad, že stavební náklady bude možné snížit podrobnějším návrhem mostních objektů, případně i vypuštěním obou mostů a jejich nahrazením propustkem, příp. jinou organizací systému lesních cest (obec Salačova Lhota má požádáno o provedení pozemkové úpravy). Podle vyjádření obce Salačova Lhota lze předpokládat méně rizikové vlastnické vztahy.
Vzhledem k tomu, že obec Salačova Lhota podporuje variantu západní, jejíž trasa je schválena v územním plánu obce a dle vyjádření zástupců obce je nereálné v současné době schválit změnu územního plánu s variantou východní, odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s usnesením.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vybrat variantu západní obchvatu obce Salačova Lhota v rozsahu de technické studie vypracované firmou PRAGOPROJEKT Praha a. s., jako variantu nejvhodnější. Projektová dokumentace bude vypracována pro kategorii silnice S 7,5 v souladu s šířkovým uspořádáním silniční sítě Páteřní sítě kraje Vysočina schváleným radou kraje usnesením č. 0273/08/2008/RK a
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství zajistit vypracování projektové dokumentace směřující k realizaci stavby a jednat s obcí Salačova Lhota o budoucím uspořádání silniční sítě po vybudování obchvatu obce Salačova Lhota.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín prosinec 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz