Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2008-49

RK-32-2008-49.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-32-2008-49
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci - projektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost na Individuální projekt kraje Vysočina
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMPSV v tomto roce vyhlásilo výzvu pro předkládání individuálních projektů krajů v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, prioritní osa 3 Sociální integrace a rovné příležitosti, oblast podpory 3. 1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb.
V bodě 2 této výzvy je vyjádřeno, že v rámci této činnosti budou podporovány individuální projekty zaměřené na zajištění dostupnosti poskytování a rozvoj vybraných sociálních služeb. Prostřednictvím individuálních projektů je možné krýt veškeré provozní náklady vybraných sociálních služeb. Pokud dojde k přechodu na tento způsob financování, nebudou k tomuto účelu dočasně potřebné finance z dotačního řízení MPSV, krajů a obcí.
MPSV zároveň v souladu s Prováděcím dokumentem stanovilo sociální služby, které lze zahrnout do souhrnné žádosti individuálního projektu. Jedná se o sociální služby dle zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách, a to o: azylové domy pro jednotlivce a azylové domy pro rodiny s dětmi, domy na půli cesty, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, sociálně terapeutické dílny, sociální rehabilitace, terénní programy, intervenční centra a podpora samostatného bydlení. Jde z větší části o služby, které se poskytují bez úhrady anebo úhrada pokrývá jen méně významnou část nákladů (např. azylové domy, domy na půli cesty.) Většina z těchto služeb je v kraji v nějaké míře zastoupena a jejich celkový rozpočet v roce 2007 činil 71 636 169 Kč.
Způsob financování prostřednictvím individuálního projektu připravilo MPSV s tím, že bude probíhat následujícím způsobem. Kraj předloží tzv. individuální projekt na podporu vybraných služeb prevence na MPSV. Výzva je průběžná a termín podání žádosti není stanoven. V projektu musí být popsána síť služeb, které budou v souladu s výzvou financovány, přičemž projekt má obsahovat rozpočet financovaných služeb a definici předpokládaných výstupů projektu. Po zhodnocení projektu může MPSV požádat o jeho změnu, ale nedojde k odmítnutí jeho financování. V rámci realizace individuálního projektu kraj vyhlásí výběrové řízení na zajištění v něm obsažených služeb. Poskytovatelé předloží své nabídky na provozování poptávaných služeb a po jejich vyhodnocení budou s úspěšnými poskytovateli uzavřeny smlouvy o poskytování služeb za úhradu. Kraj tedy bude zabezpečovat pro své obyvatele sociální služby tím způsobem, že je nakoupí od poskytovatelů vybraných na základě předem stanovených pravidel. Na základě uzavřených smluv čeká poskytovatele mimo jiné plnění povinností vyplývajících ze systému financování z evropských prostředků i monitoring a kontrola. Na základě smlouvy budou poskytovatelé za své služby fakturovat a kraj bude jejich faktury proplácet s použitím zálohy, kterou MPSV poskytne na realizaci projektu. Z hlediska časového harmonogramu může projekt trvat čtyři roky, ale čas vlastního financování služeb bude kratší vzhledem k průběhu výběrového řízení a k asi dvouměsíčnímu období na ukončení projektu.
V rámci individuálního projektu lze financovat také technickou pomoc. V jejím rámci mohou být podle dosavadních konzultací financováni dva koordinátoři projektu na zabezpečení monitoringu a kontroly, jedna asistentka, finanční manažer a na částečný úvazek možná i účetní. Zároveň lze prostředky z individuálního projektu využít k pořízení nezbytné výpočetní techniky. Realizaci projektu je možné zabezpečit prostřednictvím realizační firmy nebo prostřednictvím pracovních poměrů na dobu určitou.
Návrh řešení Individuální projekt musí být zpracován v aplikaci Benefit 7 a odůvodněn přílohami. Zároveň bude nutné připravit zadání zakázky na administraci výběrových řízení.
Zpracování této žádosti kraje Vysočina považujeme za potřebné zabezpečit dodavatelsky, přičemž náklady na zpracování podle předběžných konzultací nepřekročí částku 100 tis. Kč. Vzhledem k očekávanému čerpání rozpočtu není zadání takové zakázky kryto prostředky na kapitole Sociální věci.
Navrhujeme radě kraje vzít na vědomí informaci o přípravě individuálního projektu, uložit OSVZ zabezpečení jeho přípravy a schválit rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 100 tis. Kč a zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o stejnou částku 100 tis. Kč na pokrytí nákladů na přípravu projektové žádosti.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly rezerva rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje po jednání rady kraje č. 31/2008 dne 7. 10. 2008 je 843 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě individuálního projektu na financování vybraných služeb sociální prevence v kraji Vysočina dle materiálu RK-32-2008-49;- -
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajistit přípravu projektové žádosti individuálního projektu na financování vybraných služeb sociální prevence v kraji Vysočina k předložení do Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, prioritní osa 3 Sociální integrace;
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 100 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 100 tis. Kč na zajištění zpracování projektové žádosti individuálního projektu na financování vybraných služeb sociální prevence v kraji Vysočina prostřednictvím zvláštního účtu;
* převod finančních prostředků ve výši max. 100 tis. Kč z kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti na zvláštní účet projektu.* * - - -
Odpovědnost OSVZ, OE
Termín 30. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz