Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2008-27

RK-31-2008-27.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-31-2008-27
NázevNávrh partnerství v projektu Partneři pro standardy - vím jak se připravit na inspekce
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa odbor sociálních věcí a zdravotnictví se obrátila vzdělávací firma ConTrain, o.p.s., se žádostí o partnerství v projektu Partneři pro standardy - vím jak se připravit na inspekce . V materiálu RK-31-2008-27, př. 1 je popsán záměr projektu. Cílem projektu je umožnit poskytovatelům sociálních služeb prakticky zaměřený výcvik k přípravě na inspekci sociálních služeb.
Standardy kvality sociálních služeb jsou systémem kriterií zaměřených na ochranu práv uživatelů, na naplňování jejich osobních cílů, individualizaci péče i na zajištění věcného a personálního vybavení, které umožňuje uspokojování potřeb uživatelů. Při vlastní inspekci sociálních služeb se naplnění standardů kvality zjišťuje podle obsahu vnitřních předpisů poskytovatele, jejich uplatňování v praxi i podle zdokumentování procesů a postupů, které v zařízení fungují. Celý systém řízení kvality je postaven na prvcích strategického a procesního řízení, které se v sociálních službách v minulosti prakticky nepoužívali. Tato skutečnost je zdrojem nejistoty poskytovatelů, kteří podle intenzity svého zájmu na kvalitě služby i podle svých možností a schopností řízení kvality ve svých organizacích zavedli nebo zavádějí. Zodpovědní poskytovatelé v řadě případů vyhledávají možnost, jak si ověřit, zda kritéria standardů kvality sociálních služeb pochopili a zavedli do praxe správně. S tímto ověřením přitom nechtějí čekat až na ostrou inspekci. Někteří poskytovatelé se zatím problematice kvality své služby z různých důvodů příliš nevěnovali a nabídka pomoci s jejich zavedením směřuje ke změně tohoto stavu.
Dalším aspektem je vysoká míra obecnosti formulace kritérií standardů kvality. Obecné formulace byly zvoleny proto, aby bylo možné vztáhnout jednotný systém na širokou škálu činností od streetworku v protidrogovém kontaktním centru až po péči o seniora s demencí v domově se zvláštním režimem. Tato obecnost však nyní na počátku zavádění inspekcí poskytuje prostor pro subjektivní výklad pojmů a subjektivní aplikaci kritérií při inspekcích. Tato skutečnost je dalším zdrojem nejistoty poskytovatelů před inspekcí, která je u příspěvkových organizací kraje prováděna z úrovně MPSV a u ostatních poskytovatelů je zajišťována krajskými úřady.
Projekt popsaný materiálech RK-31-2008-27, př. 1 a RK-31-2008-27, př. 2 v absolvování společného výcviku tříčlenným týmem, který bude vyslán poskytovatelem. Výcvik se bude skládat ze společné práce na workshopech zaměřených na jeden nebo více standardů, jejich zavedením nebo ověřením správnosti jejich zavedení v období mezi workshopy a konzultací s lektory přímo na zařízeních. V závěru kurzu proběhnou cvičné inspekce, které umožní ověření připravenosti organizace na ostrou inspekci. Kvůli funkčnosti přípravy chce realizátor do projektu formou partnerství zapojit inspektory z krajských úřadů i z MPSV, a to prostřednictvím účasti v řídícím týmu projektu, kde bude mimo jiné konzultován právě výklad a aplikace kritérií standardů sociálních služeb. Pokud bude tento projekt realizován ve čtyřech krajích, přispěje nejen ke zlepšení řízení kvality u poskytovatelů, ale i ke sjednocování přístupu úředníků odpovědných za inspekce. V kraji Vysočina zpracovatel projektu předpokládá uskutečnění 4 běhů. V každém běhu bude zapojeno 8 poskytovatelů s tříčlennými týmy, tedy 96 absolventů. Absolventi budou vzděláváni tak, aby zvládli přenést nabyté dovednosti také do jiných sociálních služeb provozovaných jejich zaměstnavatelem. Náklady projektu budou ze 100 % hrazeny a účast bude bezplatná.
Partnerství kraje Vysočina má podle návrhu realizátora spočívat v těchto činnostech:
* Odborné konzultace při přípravě projektu
* Spolupráci při zprostředkování kontaktu s cílovou skupinou (zajištění přenosu informací mezi cílovou skupinou a příjemcem)
* Spolupráci na činnosti řídícího týmu projektu
Partnerství budou za kraj vykonávat pracovníci OSVZ. Návrh prohlášení o partnerství je uveden v příloze 3 tohoto materiálu. Souběžně se zapracováním materiálu probíhal i průzkum zájmu mezi poskytovateli. Zatím projevilo zájem o účast 23 poskytovatelů.
Pro úplnost v materiálu uvádíme následující obecnější informace ke vzdělávání v sociálních službách. Kraj si vyžádal informace o tématech vzdělávání - požadovaných ze strany poskytovatelů (poptávka nebyla kvantifikována). Firma Europrofis připravila pro kraj strukturovaný webový dotazník, který umožní kvantifikaci poptávky. Dotazníkem byli osloveni všichni poskytovatelé. Výsledky analýzy využije jednak Europrofis pro přípravu svých projektů a jednak kraj pro posuzování dalších potřeb vzdělávání. Výsledkem navazujícím na tento dotazník je projekt vzděláváním ke kvalitě, který je projednáván jako další materiál.
Podávání samostatných projektů na vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost je v souladu se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb. Tím mají subjekty zamýšlející předkládat projekty na vzdělávání pracovníků v kraji Vysočina splněnou podmínku, kterou pro předkladatele stanovilo MPSV. Možnost případného partnerství kraje ve vzdělávacích projektech je posuzována samostatně na žádost předkladatele. Výsledky průzkumu poptávky po vzdělávání budou projednávány se vzdělavateli a informace o vzdělávacích projektech budou zveřejněny se souhlasem realizátorů na sociálním portálu.
Po vyhodnocení uspokojení poptávky na základě prvního grantového schématu Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost bude rozhodnuto o potřebě a rozsahu případného individuálního projektu kraje na vzdělávání. Individuální projekt znamená možnost, kdy kraj vlastním projektem získá prostředky na vzdělávání, které zabezpečí prostřednictvím nasmlouvaných vzdělavatelů. Těm zadá dodávky formou výběrového řízení.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje vzít na vědomí záměr projektu Partneři pro standardy - vím jak se připravit na inspekce a schválit prohlášení o partnerství podle materiálu RK-31-2008-27, př. 3. Prohlášení obsahuje také závazek partnera plnit povinnosti vyplývající z Příručky pro příjemce finanční podpory z OP LZZ. Tato příručka stanoví požadavky na vzájemnou komunikaci, informování partnerů a na stanovení způsobu projednávání změn projektu. Je zde požadována i spolupráce na vypracovávání monitorovacích zpráv, ale rozsah této spolupráce se vždy odvíjí od charakteru toho, co partner zabezpečuje. V tomto případě by tedy neměla překročit rámec vzájemné informovanosti a konzultací. Co se týká pracovní náročnosti na odbor, bude se jednat o zvýšenou komunikaci s poskytovateli a vzdělavateli na téma vzdělávání pracovníků v sociálních službách, včetně zabezpečení prostor a drobných organizačních úkonů. Tato činnost je od OSVZ očekávána i bez partnerství v tomto projektu, protože se rozvojem lidských zdrojů zabývá v souvislosti se střednědobým plánováním rozvoje sociálních služeb.
V případě, že bude projekt úspěšný a jeho realizace bude podpořena, předloží OSVZ ke schválení návrh smlouvy o partnerství.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu Partneři pro standardy - vím jak se připravit na inspekce a
schvaluje
prohlášení o partnerství podle materiálu RK-30-2008-27, př. 3.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz