Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2008-13

RK-31-2008-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-31-2008-13
NázevNávrh na úpravu finančního plánu Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava, řešení mzdového deficitu
Zpracoval A. Vlachová
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší žádost Domova mládeže a Školní Jídelny Jihlava, Žižkova 58 (dále jen DM a ŠJ) o souhlas s použitím rezervního fondu, resp. prostředků na provoz na dokrytí mzdového deficitu.
V souladu s rozpisem rozpočtu přímých neinvestičních výdajů pro regionální školství na rok 2008 z MŠMT ČR, s vyhláškou MŠMT ČR č. 492/2005 Sb., o krajských normativech, se Směrnicí MŠMT ČR č.j. 28 768/2005-45 a Metodikou rozpisu rozpočtu provedl odbor školství, mládeže a sportu (OŠMS) rozepsání přímých výdajů na vzdělávání pro školy a školská zařízení zřizovaná obcemi a krajem Vysočina.
V první fázi byl stanoven jednotlivým organizacím návrh závazných ukazatelů přímých výdajů na rok 2008, který vycházel z normativního výpočtu dle výkonů vykázaných ve statistických zahajovacích výkazech a příslušných krajských normativů. Poté se školami a školskými zařízeními, které požádaly o projednání rozpočtu, proběhlo dohodovací řízení. Výsledkem tohoto projednání bylo případné nenormativní navýšení rozpočtu o oprávněné požadavky. O projednání rozpisu rozpočtu a jeho výsledcích byl zpracován protokol. Není-li výsledkem projednání odpovídající úprava rozpočtu, jsou uvedena v protokolu opatření, která může organizace přijmout a s rozpisem rozpočtu se tak vyrovnat. Ředitelka DM a ŠJ požadovala v dohodovacím řízení navýšení normativně stanoveného objemu mzdových prostředků o 370 tis. Kč (na osobní ohodnocení, platové postupy a dopad propočtu dovolených). Tento požadavek nebyl akceptován, protože organizace má normativním rozpisem plně pokryty nárokové složky. Postup stanovení rozpočtu přímých výdajů - mzdových prostředků pro DM a ŠJ Jihlava včetně jejich čerpání za 1. pololetí 2008 je uveden v příloze 1, kopie protokolu je obsahem přílohy 2 tohoto materiálu.
DM a ŠJ pokračuje ve snižování mzdových nákladů, přesto předpokládá v letošním roce deficit mzdových prostředků cca 116 tis. Kč. Tuto částku zvýšenou o povinné odvody zaměstnavatele (cca 43 tis. Kč) navrhuje řešit zapojením rezervního fondu, resp. použitím prostředků na provoz.
V roce 2007 byl použit na řešení deficitu mzdových prostředků fond odměn ve výši 277 tis. Kč, z provozních prostředků bylo hrazeno 290 tis. Kč a dále odpovídající výše povinných odvodů.
Návrh řešení DM a ŠJ vykazuje k 30. 6. 2008 tyto zůstatky fondů:
Rezervní fond: 581 tis. Kč
Fond odměn: 31 tis. Kč. Fond odměn předpokládá ředitelka DM a ŠJ použít na odměny zaměstnancům, kteří se podíleli na zajištění spolupráce s firmami při realizaci investiční akce a oprav v průběhu května až září 2008.
Radě kraje se tedy navrhuje souhlasit s úpravou objemu čerpání rezervního fondu a jeho zapojením na úhradu provozních nákladů organizace do výše 159 tis. Kč a s použitím prostředků příspěvku na provoz na pokrytí mzdových výdajů do výše 116 tis. Kč a na pokrytí potřebných odvodů včetně přídělu do FKSP do výše 43 tis. Kč.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s úpravou objemu čerpání rezervního fondu a jeho zapojení na úhradu provozních nákladů organizace do výše 159 tis. Kč;
* s použitím prostředků příspěvku na provoz na pokrytí mzdových výdajů do výše 116 tis. Kč a na pokrytí potřebných odvodů včetně přídělu do FKSP do výše 43 tis. Kč.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelka Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava
Termín do konce roku 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz