Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2008-09

RK-30-2008-09.doc  RK-30-2008-09pr1.doc  RK-30-2008-09pr2.tif  RK-30-2008-09pr3.tif  RK-30-2008-09pr4.tif
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-30-2008-09
NázevZáměr převodu kaple v obci Kámen do vlastnictví kraje Vysočina a návrh dalšího postupu při její záchraně a obnově
Zpracoval R. Gonda, K. Lisá
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr převodu kaple v obci Kámen do vlastnictví kraje Vysočina a návrh dalšího postupu při její záchraně a obnově.
Důvodem jednání o převodu kaple je zajištění záchrany této historicky cenné kulturní památky zapsané pod rejstříkovým číslem 22864/3-3062, která se nachází ve velmi špatném stavebně technickém stavu, a umožnění jejího využití k turistickému a kulturně-společenskému rozvoji regionu a kraje. Jedná se o raně barokní stavbu z let 1667 - 1671, kterou dal postavit majitel panství a hradu Kámen Jan Kryštof Malovec jako rodinnou hrobku kamenských Malovců a která byla po celou dobu své existence historicky přímo spjatá s hradem Kámen.
Kaple, v níž se vyskytují unikátní architektonické prvky, je více než 30 let uzavřena, nevyužívána, přičemž postupuje chátrání objektu, které ohrožuje především fyzickou existenci vzácného mobiliáře, jenž je v havarijním stavu s jednotlivými součástmi bezprostředně ohroženými zánikem. Vnitřní mobiliář objektu pocházející z doby vzniku stavby, který je neoddělitelnou uměleckou součástí kaple a jenž značně zvyšuje kulturně historickou hodnotu objektu, je rovněž zapsán v seznamu movitých kulturních památek. Hodnotu kaple zvyšuje skutečnost, že po svém postavení nebyla předmětem stavebně technických úprav a dostaveb, a je tedy zachována ve své původní stylové podobě.
Od roku 2004 probíhá komunikace mezi ředitelem hradu Kámen, příspěvkové organizace, Odborem kultury a památkové péče kraje Vysočina, Farním úřadem církve římskokatolické v Černovicích, pod který patří farnost Věžná, a Biskupstvím českobudějovickým ve věci možnosti převodu kulturní památky kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen, včetně vnitřního mobiliáře do vlastnictví kraje Vysočina. (Přehled vývoje jednání o této otázce je v materiálu RK-30-2008-09, př. 1)
Dne 21. 6. 2005 vzala rada kraje usnesením č. 0847/22/2005/RK na vědomí informaci o zahájení jednání odboru kultury a památkové péče s Římskokatolickou farností Věžná o možném převodu kulturní památky kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen, tj. budovy bez č.p./č.ev. na pozemku st. par. č. 45 a pozemku st. par. č. 45 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 180m2 v k. ú. Kámen u Pacova, obec Kámen, včetně vnitřního mobiliáře do vlastnictví kraje Vysočina.
V květnu 2008 deklaroval starosta obce Kámen v dopise adresovaném odboru kultury a památkové péče zájem obce o spolupráci při převedení vlastnictví kaple do majetku kraje Vysočina kvůli zajištění řešení stále se zhoršujícího stavu jedné z dominant obce stojící u vjezdu do obce a předal usnesení zastupitelstva obce Kámen z 5. 3. 2008, jímž se orgán obce usnesl podpořit iniciativu ve věci převodu kaple P. Marie Bolestné do vlastnictví kraje Vysočina, správy hradu Kámen, příspěvkové organizace (materiál RK-30-2008-09, př. 2).
Biskupství českobudějovické je ochotno v současné době provést bezúplatný převod uvedeného majetku do vlastnictví kraje Vysočina. Dopisem člena rady kraje M. Houšky ze dne 8. 8. 2008 na základě projednání věci s odborem kultury a památkové péče bylo požádáno o oficiální stanovisko Biskupství českobudějovického k otázce majetkového převodu, jež by umožnilo další jednání orgánů samosprávy kraje v uvedené věci. Dopisem ze dne 20. 8. 2008 Biskupství českobudějovické oficiálně vyjádřilo svou vůli k provedení převodu kaple do vlastnictví kraje Vysočina (materiál RK-30-2008-09, př. 3) a připravenost k dojednání jeho způsobu a podmínek specifikovaných ve smlouvě o převodu vlastnictví.
Při jednání M. Černého, ředitele sekce pro rozvoj regionu, K. Lisé, vedoucí odboru kultury a památkové péče a E. Šteflové, vedoucí odboru implementace projektů Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod byla konzultována možnost podání žádosti o spolufinancování projektu obnovy kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen z fondů Regionálního operačního programu v rámci prioritní osy 2 - Rozvoj udržitelného cestovního ruchu, oblast podpory 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, přičemž nositelem projektu by byl kraj Vysočina. Z konzultace záměru vyplynulo, že by bylo reálné požádat o spolufinancování projektu z ROP. Řešení záměru se rýsuje v krátké budoucnosti, neboť odpovídající výzva k podání žádostí o spolufinancování projektů z ROP je připravována na první polovinu roku 2009.
Dne 1. 9. 2008 byl na základě dohody odboru kultury a památkové péče s odborem majetkovým firmou GIRSA spol.s.r.o. proveden aktuální odborný odhad nákladů na obnovu kaple, přičemž odhad stavebních nákladů činí 7 093 230 Kč s DPH a nákladů na záchrannou konzervaci zařízení interiéru na 1 837 500 Kč s DPH (materiál RK-30-2008-09, př. 4).
Návrh řešení Návrh řešení počítá s převedením kaple a jejího mobiliáře do vlastnictví kraje Vysočina, který má možnosti a finanční příležitosti se adekvátně postarat o tento majetek a zajistit záchranu a obnovení kaple a mobiliáře. Pokud dojde k převodu uvedených movitých a nemovitých věcí do vlastnictví kraje, budou tyto svěřeny dodatkem zřizovací listiny do správy hradu Kámen, příspěvkové organizace.
Realizací záměru kraj zajistí fyzickou záchranu a kvalitní obnovu kulturní památky a její využití pro kulturně-společenské, turistické a církevní účely.
Obnovení a společenské zpřístupnění kulturní památky by umožnilo využití objektu k pořádání kulturně-společenských akcí včetně koncertů a rozšířilo by tak možnosti kulturního života v regionu. Umožnilo by také přesun bohoslužeb, včetně svatebních obřadů do kaple. Záměrem je zapojení prohlídky kaple do prohlídkové trasy hradu Kámen, k němuž kaple historicky patří, což by rozšířilo prezentační nabídku příspěvkové organizace kraje, dále zvýšilo její turistickou atraktivitu a přispělo k rozvoji cestovního ruchu v kraji Vysočina.
StanoviskaOdbor majetkový:
Převzetím nemovitého majetku - kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví kraje Vysočina na sebe kraj převezme všechny práva a povinnosti spojené s vlastnictvím. OM upozorňuje na riziko spojené s neúspěšností projektu z ROP. Pokud by kraj neuspěl s uvažovaným projektem, bylo by pravděpodobně nutné zajistit finanční prostředky na stavební úpravy z rozpočtu kraje. Pokud by kraj nebyl ochoten zajistit obnovu kaple pouze ze svých prostředků, bylo by vhodné majetkoprávní převod řešit budoucí smlouvou darovací s vazbou na úspěšnost získaní jiných zdrojů. Trvale bude rozpočet kraje zatížen provozními výdaji, jejich výše se bude odvíjet od způsobu využití. Pro zpřístupnění objektu kaple a jeho využití pro uvedené kulturně-společenské akce bude zřejmě nutné mimo náklady uvedené v odhadu nákladů uvažovat i se zajištěním zpevněného přístupu alespoň pro pěší, ev. venkovního osvětlení. Okolní pozemek je ve vlastnictví obce Kámen. S návrhem usnesení OM souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit záměr nabýt darem z vlastnictví Římskokatolické farnosti Věžná, se sídlem Věžná 1, 395 01 do vlastnictví kraje Vysočina objekt kaple P. Marie Bolestné s vnitřním mobiliářem v obci Kámen - budovu občanské vybavenosti bez čísla popisného/evidenčního postavenou na pozemku par. st. 45 a pozemek par. st. 45 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 180 m2 vše v k. ú. Kámen u Pacova a obci Kámen.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz