Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2008-35

RK-30-2008-35.doc  RK-30-2008-35pr1.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-30-2008-35
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Školství, mládeže a sportu - financování informačních a komunikačních technologií u Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí
Zpracoval H. Moravcová, R. Brychta
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuOdbor školství, mládeže a sportu ve spolupráci s odborem informatiky připravil návrh na přidělení finanční dotace z krajských zdrojů v oblasti ICT. Požadavek Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí (dále ZŠ a PŠ Velké Meziříčí) byl předán formou projektu - viz materiál RK-30-2008-35, př. 1.
Rozhodnutím zřizovatele dochází k rekonstrukci objektu školy a následně k přestěhování školy do nových prostor. V rámci rekonstrukce objektu již došlo k výměně stávající elektroinstalace a zasíťování školy strukturovanou kabeláží. Není řešeno připojení k internetu a vybavení školní sítě aktivními prvky nutnými pro provoz. Místnost, kde má být umístěn server je vybavena pouze skříní na umístění serveru a aktivních prvků. Do budovy školy je doveden optický kabel umožňující připojení k metropolitní síti.
ZŠ a PŠ Velké Meziříčí předkládá projekt, který řeší chybějící vybavení, bez kterého by provoz školní sítě byl velmi komplikovaný. Hlavním kritériem byla spolehlivost, rychlost připojení a hlavně náklady spojené s připojením k internetu.
Škole vznikají další náklady spojené se stěhováním školy do nových prostor např. demontáže stávajícího vybavení, instalace v nové budově, která je u některých prvků dražší, než nákup nového, případně el. zabezpečovací signalizace, se kterými rozpočet školy nepočítal. Na základě popsaného škola žádá o snížení podílu a spoluúčasti při financování.
Návrh řešení V žádosti o dotaci je celková uváděná neinvestiční částka ve výši 50 000 Kč. ZŠ a PŠ Velké Meziříčí navrhuje financování ve výši 40 000 Kč z prostředků zřizovatele, škola se bude na financování podílet prostředky neinvestičními ve výši 10 000 Kč.
Odbor školství, mládeže a sportu navrhuje poskytnout ZŠ a PŠ Velké Meziříčí na připojení k internetu a vybavení školní sítě aktivními prvky neinvestiční dotaci ve výši 40 000 Kč z položky 5901 Nespecifikovaná rezerva (UZ 00305 Podpora technického vybavení škol a školských zařízení výpočetní technikou a software).
StanoviskaOdbor informatiky
Přestože dle krajského standardu ICT kategorie PE - Základní školy nemusí být připojeny na optické vlákno, OI doporučuje RK zvážit podporu projektu. Optické vlákno je kapacitně bezproblémově rozšiřitelné připojení, možnost připojit se ke vzdáleným datovým úložištím (SAN/NAS), internetové televizi (IPTV), internetové telefonii (VoIP) a to vše nutno zdůraznit v tomto konkrétním případě za velmi nízké vstupní investice - optický kabel MAN Velké Meziříčí je již zatažen do budovy ZŠ, je tedy pouze nutné zrealizovat krátkou odbočku do serverovny v rámci budovy a optické vlákno nasvítit .
Dalším aspektem, který je dle našeho názoru nutno vzít v potaz, je stěhování školy do nové budovy v průběhu října. Kabeláž je sice připravena, ale již bez aktivních prvků počítačové sítě. Přesun kapacitně nevyhovující technologie aktivních prvků do nové budovy je z pohledu OI zcela nesmyslný. Nová budova má např. více přípojných míst - počítačových zásuvek, stávající aktivní prvky nebudou kapacitně dostačovat. Zde je podpora zcela v souladu se standardem.
OI doporučuje podpořit dotaci.

Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením v rámci kapitoly Školství, mládeže a sportu. Aktuální stav rezervy na § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání, (ÚZ 00305) je 74 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci ve výši 40 000 Kč Základní škole a Praktické škole Velké Meziříčí, IČ 70831432, za účelem připojení k internetu a vybavení školní sítě aktivními prvky, dle materiálu RK-30-2008-35, př. 1;
schvaluje
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Školství, mládeže a sportu, zvýšení § 3114 - Speciální základní školy, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 40 000 Kč při současném snížení § 3299 - Ostatní záležitosti vzdělávání, položky 5901 Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 40 000 Kč (ÚZ 00305);
* zvýšení závazného ukazatele příspěvku na provoz o částku 40 000 Kč u Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí, IČ 70831432.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor informatiky, odbor ekonomický, ředitel Základní školy a Praktické školy Velké Meziříčí
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz