Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2008-14

RK-29-2008-14.doc  RK-29-2008-14pr1.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-29-2008-14
NázevÚSP Jinošov, návrh na řešení odstranění příčin a následků havarijního stavu budov, návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje, záměr transformace ÚSP Jinošov
Zpracoval P. Čermák, J. Bína
Předkládá P. Kolář, V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh, řešící odstranění příčin a následků havárie budovy zámečku a provozní budovy ÚSP Jinošov. Objekt zámečku se nachází v k.ú. Jinošov, na stavební parcele č. 63 a je hlavním ubytovacím objektem ústavu. Dne 22. 2. 2008 došlo ke zřícení části stropu nad 2.NP.
Na základě usnesení rady kraje 0230/07/2008/RK ze dne 26.2.2008 zrealizoval odbor majetkový zakázku na posouzení statických poruch zámečku. Současně rada kraje tímto usnesením rozhodla zrušit zadávací řízení na podlimitní veřejnou zakázku ÚSP Jinošov, rekonstrukce kuchyně , uvažovanou k realizaci v roce 2008, na kterou byl schválen, usnesením 0992/23/2007/RK, stavební záměr Rekonstrukce stravovacího zařízení ÚSP Jinošov , umístěného v provozní budově, na stavební parcele č. 62, v k.ú. Jinošov, o předpokládaných nákladech cca 15 mil. Kč s DPH. O tuto částku byl snížen rozpočet kraje.
Ze zjištění v budově zámečku vyplývá, že k odstranění příčin a následků havárie bude nutná sanace krovu a střešního pláště zámečku, kompletní rekonstrukce půdních stropních konstrukcí, kde byla po odkrytí pochozích vrstev zjištěna dřevokazná houba a napadení dřevokazným hmyzem. Silně napadena je i nosná konstrukce nad 1.NP. Objekt zámku má v současné době na hranici své životnosti okna a rozvody elektroinstalace. Vnější plášť objektu vykazuje značnou míru zavlhčení a zasolení působením zemní vlhkosti a venkovní omítka na řadě míst odpadává.
V souvislosti s havárií v zámečku byla prověřena provozní budova ústavu a bylo zjištěno značné poškození hnilobou u části vodorovné nosné konstrukce nad 1.NP, v prostorách sociálního zařízení. Tuto část konstrukce je nutno sanovat současně s budovou zámečku.
V současné době je již připraveno řešení odstranění příčin a následků havárie. Řešení vzniklo na základě průzkumů a posudků statických, stavu a napadení dřevěných konstrukcí stanovisek a konzultací orgánů památkové péče a dalších. Odhadované ceny uvedené níže vycházejí z úrovně cen ve stavebníctví v roce 2008 a nepředpokládá se zásadní zvýšení realizační ceny dle zvolené technologie sanace konstrukcí zodpovědným projektantem.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá odstranění příčin a následků havárie a obnovu provozu v zámečku a rekonstrukci provozního objektu ÚSP Jinošov, rozloženou do více akcí, s ohledem na potřebu obnovení provozu zámečku.

ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov
Předpokládaná doba realizace 6/2009 - 6/2010
Předpokládané náklady 40 mil. Kč s DPH
* rekonstrukce střechy zámečku (krov, krytina, klempířské prvky, hromosvod),
* rekonstrukce nosných stropních konstrukcí nad 2.NP zámečku (nosná konstrukce, podlaha a osvětlení půdy).
* rekonstrukce stropních konstrukcí a případná drobná změna dispozic nad 1.NP zámečku (nosné konstrukce, podlahy),
* rekonstrukce elektroinstalace zámečku (silnoproudá, slaboproudá),
* rekonstrukce havarijních části stropů a dispozic sociálních zařízení v provozním objektu.

ÚSP Jinošov - rekonstrukce provozní budovy a venkovních sítí
Předpokládaná doba realizace 6/2011 - 11/2011
Předpokládané náklady 25 mil. Kč s DPH
* rekonstrukce stravovacího provozu v provozní budově,
* rekonstrukce vytápění, elektroinstalace, zdravotechnických instalací a vzduchotechniky provozního objektu (kotelna, komíny, rozvody, otopná tělesa, zařizovací předměty, lapák tuku, plynoinstalace),
* rekonstrukce venkovních sítí (plynovod, kanalizace, přípojka vody ze studny, osvětlení vnitřní komunikace.

ÚSP Jinošov - oprava oken a fasády
Předpokládaná doba realizace 4/2012 - 6/2013
Předpokládané náklady 25-30 mil. Kč s DPH
* výměna oken zámečku,
* sanace vlhkého zdiva,
* oprava fasády.

Pro účely rozhodnutí o dalším postupu se odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně s vedením ÚSP Jinošov zabývali další využitelností objektu zámku pro klienty se zdravotním postižením. Je třeba uvést, že ÚSP Jinošov byl na základě usnesení rady kraje již před zřícením části stropu navržen na zařazení do projektu transformace MPSV, na který je pro každý kraj vyčleněno 110 mil. Kč v rámci Integrovaného operačního programu. Důvodem pro toto rozhodnutí byl právě nevyhovující stavebně technický stav budovy zámku a nemožnost zlepšení podmínek pro bydlení klientů při zachování počtu 70 lůžek. Možnost stavebních změn v objektu zámku je velmi omezena právě charakterem budovy. Ještě před zahájením projektu transformace však došlo k havárii, která si vynutila přípravu návrhu dalšího využití Jinošova již nyní, bez čekání na pracovní skupinu jmenovanou ze strany MPSV v rámci projektu transformace. Za tímto účelem se odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně s vedením ÚSP Jinošov zabýval také vyhledáváním nevyužitých objektů v oblasti Náměště n.O. a Třebíče a posouzením jejich využitelnosti pro klienty z ÚSP. V materiálu RK-29-2008-14, př. 1 je uveden návrh dalšího využití ÚSP Jinošov, včetně návrhu na zajištění péče o stávající obyvatele. Dále je ve zmíněném materiálu uvedeno, v jakém stadiu se nyní nachází projekt transformace a jaký bude další postup.
Navrhujeme, aby rada kraje schválila záměr odstranění příčin a následků havárie a obnovu provozu v zámečku a rekonstrukci provozního objektu ÚSP Jinošov tak, jak je uveden v tomto materiálu. Odstranění havárie bude provedeno s výhledem na další využití objektu zámku dle materiálu RK-29-2008-14, př. 1 s tím, že objekt bude vyžadovat pozdější realizaci dalších výše uvedených stavebních akcí. K co nejrychlejší přípravě realizace stavby je potřebné neprodlené zahájení projekčních prací (projektová dokumentace pro stavební povolení a pro provádění stavby), proto návrh usnesení obsahuje i rozhodnutí o zařazení akce do rozpočtu kraje a uložení úkolu zajištění projektové dokumentace. Protože se nepředpokládá finanční plnění z projektových prací v roce 2008, není nutné provést rozpočtové opatření. OM uvedenou akci zařadil do návrhu rozpočtu kraje pro rok 2009.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky. V připravovaném návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2009 je v kapitole Nemovitý majetek, položce Investice v sociálních věcech na realizaci akce ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov navrhována částka 40 mil. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr odstranění příčin a následků havárie a obnovu provozu v zámečku a rekonstrukci provozního objektu ÚSP Jinošov dle materiálu RK-29-2008-14;
rozhoduje
zařadit akci ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov do rozpočtu kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, položka Investice v sociálních věcech;
ukládá
odboru majetkovému neprodleně zahájit projektovou přípravu akce ÚSP Jinošov - odstranění příčin a následků havarijního stavu budov .
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový
Termín 30. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz