Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2008-02

RK-29-2008-02.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-29-2008-02
NázevDarování pozemků v k. ú. a obci Krásná Hora
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší žádost obce Krásná Hora o bezúplatný převod pozemků zastavěných místní komunikací do vlastnictví obce.
Na OM se obrátila obec Krásná Hora se žádostí o bezúplatný převod pozemků par. č. 22/6 - ost. plocha, ost. komunikace, par. č. 22/10 - ost. plocha, ost. komunikace a par. č. 22/12 - ost. plocha, ost. komunikace v k.ú. a obci Krásná Hora. Dle sdělení Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod pozemky vznikly v roce 2000 při rekonstrukci silnice III/34740, jejímž investorem byl Silniční investorský útvar. Předpokládalo se, že převod z nově vzniklého kraje do vlastnictví obce bude jednodušší než z vlastnictví státu.
Uvedené pozemky získal kraj Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod, resp. podle Rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací vydaného krajem Vysočina a schváleného Zastupitelstvem kraje Vysočina usnesením č. 0523/08/2006/ZK ze dne 7. 11. 2006, účinného od 1. 1. 2007, byly tyto pozemky svěřeny do správy organizace s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Pozemky jsou Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrálním pracovištěm Havlíčkův Brod vedeny na LV č. 124 pro k.ú. a obec Krásná Hora.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje radě kraje rozhodnout zveřejnit na úřední desce krajského úřadu záměr darování uvedených pozemků v k.ú. a obci Krásná Hora. Pozemky jsou zastavěny místní komunikací, nejedná se o pozemky silniční a jsou pro kraj Vysočina nepotřebné. Jejich darování je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina - čl. II, odst. 2. Darované pozemky budou sloužit pro veřejně prospěšné účely a nebudou užívány komerčně. V případě kladného rozhodnutí o darování, budou pozemky vyjmuty dodatkem zřizovací listiny ze správy Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
Usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemků a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout darovat pozemky z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Krásná Hora.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod upozornila obec Krásná Hora na skutečnost, že o předmětné pozemky je třeba požádat odbor majetkový krajského úřadu a uvedla důvody, z kterých se pozemky dostaly do vlastnictví kraje.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s majetkoprávním vypořádáním pozemků v k.ú. a obci Krásná Hora.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darování pozemků par. č. 22/6 - ost. plocha, ost. komunikace, par. č. 22/10 - ost. plocha, ost. komunikace a par. č. 22/12 - ost. plocha, ost. komunikace v k. ú. a obci Krásná Hora z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Krásná Hora na úřední desce;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemky par. č. 22/6 - ost. plocha, ost. komunikace, par. č. 22/10 - ost. plocha, ost. komunikace a par. č. 22/12 - ost. plocha, ost. komunikace v k. ú. a obci Krásná Hora z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Krásná Hora.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín prosinec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz