Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2008-46

RK-28-2008-46.doc  RK-28-2008-46pr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-28-2008-46
NázevStrategický cíl M2 - Získáme titul Podnik podporující zdraví 2. stupně
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá E. Janoušková
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví je nositelem strategického cíle úřadu na období 2008 - 2009 M2 - Získáme titul Podnik podporující zdraví 2. stupně . Plnění tohoto cíle navazuje na předcházející období 2006 - 2007 plnění strategických cílů úřadu, ve kterém OSVZ splnil úkol s názvem Připravíme dokumentaci potřebnou k získání titulu Podnik podporující zdraví .
Soutěž o titul Podnik podporující zdraví vyhlašuje Ministerstvo zdravotnictví ČR, vyhodnocuje Státní zdravotní ústav ČR ve spolupráci se Zdravotním ústavem daného kraje a Krajskou hygienickou stanicí daného kraje.
Oceněná organizace obdrží čestné uznání s titulem Podnik podporující zdraví I., II. nebo III. stupně podle počtu získaných bodů, s dobou platnosti na 3 roky.
Mezi výhody, které podpora zdraví na pracovišti přináší, patří zlepšení pracovní pohody a zdraví zaměstnanců a z toho vyplývající pokles krátkodobé a především dlouhodobé pracovní neschopnosti a zvýšení produktivity práce, dále snížení počtu chorob souvisejících s prací a pracovních úrazů a v neposlední řadě také zlepšení pověsti a atraktivity podniku u pracujících i konkurence.

Kraj Vysočina podal v loňském roce přihlášku do soutěže o titul Podnik podporující zdraví .
Předmětem hodnocení je úroveň péče o zdraví zaměstnanců v organizaci, a to jak povinná součást této péče daná legislativou ČR, tak součást nadstavbová, což jsou opatření na podporu zdraví na pracovišti.
V rámci auditu, který proběhl 14. 8. 2007 na Krajském úřadu kraje Vysočina, byla hodnocena kvalita ochrany a podpory zdraví zaměstnanců podle Kritérií kvality podpory zdraví na pracovišti a Dotazníku pro sebehodnocení.
Celkové skóre plnění bylo vyhodnoceno na 81 %.Na základě vyhodnocení přihlášek byl Krajský úřad kraje Vysočina oceněn v rámci kategorie Velké podniky Osvědčením č. 01/01/2007 spojeným s právem používat titul Podnik podporující zdraví 1. stupně.
Po vyhodnocení předcházejícího období plnění strategických cílů, dosavadních aktivit v rámci úřadu, dotazníkové akce mezi zaměstnanci (akce zaměřena na subjektivní hodnocení zdravotního stavu a návrh vhodných aktivit) a vyhodnocení auditu Státního zdravotního ústavu ČR můžeme konstatovat, že zaměstnanci našeho úřadu mají převážně zdravotní problémy související se sedavým typem zaměstnání - nedostatek pohybu, nadváha a výživa.
Návrh řešení V letošním roce se na OSVZ obrátila Všeobecná zdravotní pojišťovna, Krajské pracoviště pro kraj Vysočina, s nabídkou zaměstnaneckého programu Zdravá firma. Na základě dohody se zaměstnavatelem nabízí VZP zaměstnancům (pojištěncům VZP ČR) příspěvek v rámci prevence onemocnění pohybového aparátu v důsledku zátěže způsobené jednostranně zaměřeným nebo sedavým zaměstnáním. Jedná se o následující aktivity: cvičení, masáže, perličková nebo vířivá koupel, návštěvy solných jeskyní, rehabilitačních bazénů, sauny, posilovny, screeningové programy, očkování. Příspěvek na jednoho pojištěnce je navržen ve výši 1 000, - Kč. Tento příspěvek je poskytován zaměstnancům pouze ve spolupráci se zaměstnavatelem. Individuálně je pro zaměstnance nedostupný.
Vzhledem k tomu, že zaměstnanci krajského úřadu nejsou pouze pojištěnci VZP, byly osloveny ostatní zdravotní pojišťovny s dotazem, zda v rámci jejich programů neposkytují v rámci prevence pro své pojištěnce obdobný projekt jako VZP. Dle vyjádření zdravotních pojišťoven obdobný program neposkytují.
Radě kraje jsou navrhovány čtyři varianty řešení, přičemž pracovní skupina k plnění strategického úkolu M2 - Získáme titul Podnik podporující zdraví 2. stupně doporučuje přijetí varianty B.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Varianta A:
uzavření Smlouvy o poskytování finančních prostředků z fondu prevence na ochranu zdraví se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR. Smlouva je uzavírána v rámci zaměstnaneckého programu VZP Zdravá firma s poskytnutím příspěvku 1 000,- Kč na jednoho zaměstnance - pojištěnce VZP k zakoupení cvičení, masáží, perličkových nebo vířivých koupelí, návštěv solných jeskyní, rehabilitačních bazénů, sauny, posiloven, screeningových programů, očkování dle materiálu RK-28-2008-46, př. 1.

Varianta B:
* uzavření Smlouvy o poskytování finančních prostředků z fondu prevence na ochranu zdraví se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR. Smlouva je uzavírána v rámci zaměstnaneckého programu VZP Zdravá firma s poskytnutím příspěvku 1 000,- Kč na jednoho zaměstnance - pojištěnce VZP k zakoupení cvičení, masáží, perličkových nebo vířivých koupelí, návštěv solných jeskyní, rehabilitačních bazénů, sauny, posiloven, screeningových programů, očkování dle materiálu RK-28-2008-46, př. 1;
* poskytnutí finančního příspěvku ve výši 1 000,- Kč každému zaměstnanci kraje Vysočina ze sociálního fondu k zakoupení cvičení, masáží, perličkových nebo vířivých koupelí, návštěv solných jeskyní, rehabilitačních bazénů, sauny, posiloven, screeningových programů, očkování.

Varianta C:
poskytnutí finančního příspěvku ve výši 1 000,- Kč každému zaměstnanci kraje Vysočina ze sociálního fondu k zakoupení cvičení, masáží, perličkových nebo vířivých koupelí, návštěv solných jeskyní, rehabilitačních bazénů, sauny, posiloven, screeningových programů, očkování.

Varianta D:
podporu zdraví zaměstnanců prostřednictvím aktivit zajištěných krajským úřadem s možností účasti všech zaměstnanců. Financování organizovaných aktivit bude probíhat prostřednictvím sociálního fondu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz