Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2008-36

RK-28-2008-36.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-28-2008-36
NázevInformace o spuštění Sociálního portálu kraje Vysočina
Zpracoval J. Bína, R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDne 15. září 2008 bude spuštěn Sociální portál kraje Vysočina (http://www.kr-vysocina.cz/socialni-portal.asp), který přináší v ucelené formě specializované informace z oblasti sociálních služeb na území našeho regionu a z oblasti sociálních dávek.
Portál byl vytvořen jako další složka webových stránek kraje vedle portálu Zdraví Vysočiny. Od počátku roku 2008 na uvedení do provozu pracovali společně odbor zdravotnictví a sociálních věcí a odbor informatiky.
Uživatelé internetu tak mohou na jednom místě nalézt nejen seznamy poskytovatelů, včetně příspěvkových organizací kraje Vysočina, kteří poskytují sociální služby, ale i další užitečné informace. Jedná se například o informace o jednotlivých sociálních službách, s odkazem na jejich přesné definice ve Sbírce zákonů, vyhledání poskytovatelů sociálních služeb v kraji Vysočina za pomoci mapové aplikace, s následným zobrazením podrobnějších informací o službě, včetně možnosti vyhledání příjezdových tras k místu sociálního zařízení, kde je služba poskytována. Sociální portál kraje Vysočina však není určen pouze pro uživatele sociálních služeb, nýbrž i pro samotné poskytovatele. Současní, ale i budoucí poskytovatelé, tak mohou na tomto místě nalézt informace např. z oblasti registrací nebo inspekcí sociálních služeb, a rovněž i z oblasti financování sociálních služeb. Sociální portál poslouží také jako zdroj informací pro každého, kdo hledá pomoc ve formě sociální služby nebo dávky pro sebe, popřípadě pro někoho jiného.
Informace z kategorie sociálních dávek jsou z důvodu přehlednosti rozděleny do několika samostatných oblastí - příspěvek na péči, pomoc v hmotné nouzi, dávky sociální péče pro osoby se zdravotním postižením, dávky státní sociální podpory. Každá jednotlivá oblast obsahuje nejen základní informace o daném druhu dávky, tj. podmínky nároku na dávku a kde je možné nárok na dávku uplatnit, ale i případné odkazy na podrobnější informace nebo formuláře na stránkách MPSV ČR.
Sociální portál se tak stává zdrojem informací ze sociální oblasti nejen pro uživatele a poskytovatele sociálních služeb, ale i pro pracovníky městských a obecních úřadů, jejich zastupitele, novináře a širokou veřejnost. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví bude zajišťovat průběžnou aktualizaci zdrojů. Zároveň jsme zahájili jednání s MPSV o zajištění přenosu údajů z registru poskytovatelů sociálních služeb, který byl zřízen a je aktualizován na základě zákona o sociálních službách. Příprava sdílení těchto dat si vyžádá delší období. O výše popsaném zdroji informací bude ve zprávě o činnosti úřadu informováno zastupitelstvo kraje. Dále bude informace poskytnuta obcím i médiím tak, aby se využívání porálu co nejvíce rozšířilo.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje, aby rada kraje vzala na vědomí spuštění Sociálního portálu kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o obsahu a spuštění Sociálního portálu kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 15. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz