Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2008-15

RK-28-2008-15.doc  RK-28-2008-15pr1.tif  RK-28-2008-15pr2.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-28-2008-15
NázevKrajská knihovna Vysočiny - záměr zajištění činností organizační složky Veřejné knihovny Havlíčkův Brod
Zpracoval E. Herzánová, I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje se předkládá ke schválení záměr zajištění činností organizační složky Veřejné knihovny Havlíčkův Brod Krajskou knihovnou Vysočiny.
V návaznosti na předchozí ústní jednání mezi zástupci Města Havlíčkův Brod, Krajské knihovny Vysočiny (dále jen KKV ) a odboru kultury a památkové péče KrÚ požádalo Město Havlíčkův Brod dopisem ze dne 16. června 2008 kraj Vysočina o zajištění činností, které v současné době vykonává organizační složka Veřejné knihovny Havlíčkův Brod v místních knihovnách ve Svatém Kříži, Šmolovech a Mírovce a v pedagogické knihovně v objektu na Rubešově ul. v Havlíčkově Brodě (viz materiál RK-28-2008-15, př. 1). Jedná se o neprofesionální knihovny, tj. knihovny s pracovním úvazkem knihovníka do 15 hodin týdně, kterým KKV poskytuje odborné knihovnické služby.
Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dne 25. 2. 2008 záměr zrušit organizační složku Veřejné knihovny Havlíčkův Brod a tuto službu poskytovat občanům prostřednictvím KKV. Hlavním důvodem je zajištění veřejných knihovnických služeb ve vyšší kvalitě v rámci organizace, která je pro tyto účely zřízena a její personální, odborné i organizační vybavení lépe umožní operativní a efektivní fungování daných knihoven.
Uvedený záměr byl projednán s radní pro oblast školství a kultury Ing. Janou Fischerovou, CSc. Vedení KKV souhlasí se zajišťováním činností v uvedených knihovnách (viz materiál
RK-28-2008-15, př. 2). V případě kladného rozhodnutí kraje o převzetí těchto činností KKV, by bylo nutno vyřešit pracovně právní a majetkové vztahy a finanční zajištění provozu. Město Havlíčkův Brod navrhuje, aby budovy v místech plnění služby neprofesionálních knihoven nadále zůstaly v majetku města a s KKV by město uzavřelo smlouvu o výpůjčce, případně smlouvu nájemní.
Dále by Město Havlíčkův Brod s krajem Vysočina uzavřelo smlouvu o příspěvku na dobu neurčitou, která by obsahovala závazek města, že ročně bude přispívat určitou částkou na zajištění základní funkce neprofesionálních knihoven v místních částech spravovaných KKV.
Personální vztahy ke stávajícím 5 zaměstnancům předmětných knihoven, s nimiž má město uzavřeny dohody o pracovní činnosti, by byly řešeny ukončením těchto dohod a navazujícím uzavřením nových smluv mezi nimi a KKV.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče předkládá radě kraje k odsouhlasení záměr zajištění činností místních knihoven organizační složky Veřejné knihovny Havlíčkův Brod Krajskou knihovnou Vysočiny. Současně navrhuje pověřit odbor kultury a památkové péče přípravou příslušných smluv mezi krajem a Městem Havlíčkův Brod. Navrhované zajištění činností místních knihoven KKV bude připravováno k datu 1. 1. 2009.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem zajištění činností místních knihoven organizační složky Veřejné knihovny Havlíčkův Brod Krajskou knihovnou Vysočiny;
pověřuje
odbor kultury a památkové péče jednáním se zástupci Města Havlíčkův Brod a přípravou příslušných smluv mezi krajem Vysočina a Městem Havlíčkův Brod spojených se zajištěním činností místních knihoven organizační složky Veřejné knihovny Havlíčkův Brod Krajskou knihovnou Vysočiny.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz