Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2008-62

RK-27-2008-62.doc  RK-27-2008-62pr1.doc
Číslo materiálu62
Číslo jednacíRK-27-2008-62
NázevProjekt Vzdělávání energetiků na Vysočině
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zapojení kraje do realizace a spolufinancování projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.

Jedním z perspektivních odvětví ekonomiky, které je významně zastoupeno v kraji Vysočina, je energetika. Dle informací zaměstnavatelů (ČEZ, a. s.) se v tomto sektoru začíná projevovat nižší zájem žáků základních i středních škol o technické obory a navíc bude v nejbližších letech docházet ke generační obměně. Na základě předběžných jednání mezi zástupci ČEZ, a. s. a kraje Vysočina byl formulován oboustranný zájem na vzniku moderně vybaveného střediska zaměřeného na vzdělávání středoškolských odborníků pro odvětví energetiky v novém maturitním oboru. Při vzdělávání by středisko mělo spolupracovat s dalšími vzdělávacími a odbornými pracovišti včetně zahraničních a postupně se stát přirozeným komunikačním a informačním centrem, které svým žákům zajišťuje exkluzivní technické zázemí a špičkový tým pedagogů a externích lektorů. Pro umístění takového střediska byla vytipována Střední průmyslová škola Třebíč (dále jen SPŠT ), která má odpovídající oborovou strukturu, prostory včetně ubytovacích kapacit a dlouhodobě spolupracuje s JE Dukovany.
Pro konkretizaci záměru vznikla odborná skupina složená ze zástupců kraje Vysočina, ČEZ, a. s., SPŠT, vysokých škol a města Třebíče, která zpracovala projektovou dokumentaci pětiletého projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině a připravila propagační kampaň pro podzim roku 2008 umožňující zahájit výuku v novém oboru již od 1. 9. 2009. V dokumentaci se navrhuje spolufinancování aktivit z prostředků kraje Vysočina a ČEZ, a. s. stejným dílem a uzavření trojstranné smlouvy mezi krajem Vysočina, ČEZ a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč o spolupráci při realizaci projektu.
Vstup kraje Vysočina do projektu a spolufinancování z rozpočtu kraje je potřebné projednat v orgánech kraje.
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje k projednání návrh projektové dokumentace projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině připravené odbornou skupinou.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje vyjadřuje podporu uvedenému projektu. Projekt Vzdělávání energetiků na Vysočině koresponduje s prioritou návrhu revize Územní energetické koncepce kraje Vysočina Rozvoj jaderné energetiky v kraji Vysočina . Záměr je dále v souladu s Programem rozvoje kraje (Opatření 2.1.2: Rozvoj systému regionálního vzdělávání, implementace vhodných vzdělávacích programů škol a jejich koordinace s potřebami trhu práce).
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
bere na vědomí
projektovou dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
pověřuje
krajský úřad předložit radě kraje k projednání návrh smlouvy o spolupráci při realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině mezi krajem Vysočina, ČEZ a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč v případě, že zastupitelstvo kraje bude souhlasit se zapojením kraje do realizace projektu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* souhlasit se zapojením kraje Vysočina do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
* rozhodnout poskytnout prostředky z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1 maximálně ve výši 23,25 mil. Kč za celé pětileté období trvání projektu, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů projektu a za podmínky, že orgány ČEZ a. s. schválí zapojení ČEZ a. s. do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.

Varianta B
Rada kraje
bere na vědomí
projektovou dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* souhlasit se zapojením kraje Vysočina do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
* rozhodnout poskytnout prostředky z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1 maximálně ve výši 23,25 mil. Kč za celé pětileté období trvání projektu, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů projektu a za podmínky, že orgány ČEZ a. s. schválí zapojení ČEZ a. s. do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině;
* rozhodnout schválit smlouvu o spolupráci při realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině mezi krajem Vysočina, ČEZ a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč dle materiálu RK-27-2008-62, př. 2.
Odpovědnost krajský úřad
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz