Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2008-51

RK-27-2008-51.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-27-2008-51
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Doprava na rok 2008 - vichřice Emma
Zpracoval J. Pospíchal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuTento materiál je předkládán Radě kraje Vysočina z důvodu potřeby schválení povýšení příspěvku Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, příspěvkové organizaci na odstranění škod, způsobené vichřicí Emma.
Nad územím kraje Vysočina se dne 1. března 2008 přehnala vichřice Emma a způsobila vážné škody na majetku. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace vynaložila mimořádné náklady na odstraňování těchto škod v souvislosti se zajištěním průjezdnosti silnic II. a III. tříd. Jedná se především o likvidaci polomů, odvoz kmenů a větví stromů, zpracování odpadového dřeva, štěpkování drobného dřevního odpadu, poplatky za skládkování, opravy krajnic, čištění zanesených vpustí, vyrovnání a opravy dopravního značení a náklady na řízení provozu v souvislosti s likvidací škod a obnovením průjezdnosti silnic II. a III. tříd v majetku kraje Vysočina. Mimořádné náklady na odstraňování škod způsobených vichřicí Emma vynaložila Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace ze svých provozních prostředků, podrobně je zachytila ve svém účetnictví a vyčíslila je na 3 962 tis. Kč. Veškeré škody byly odstraněny do 30. 4. 2008. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace požádala kraj Vysočinu o zvýšení svého provozního příspěvku o tyto mimořádné náklady ve výši 3 962 tis. Kč. Se škodami na silničním majetku a náklady na jejich odstranění byla seznámena Dopravní komise Rady kraje Vysočina a přijala usnesení č. 002/03/2008/DK, ve kterém doporučila zvýšit provozní příspěvek Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, příspěvková organizaci o náklady vynaložené na odstranění vyčíslených škod.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství posoudil předloženou žádost Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace. Způsobené škody byly odstraněny v plném rozsahu, náklady byly vynaloženy účelně a zaúčtovány do provozních nákladů příspěvkové organizace. Provozní příspěvek, poskytnutý podle schváleného rozpočtu na rok 2008 podle usnesení č. 0499/07/2007/ZK ze dne 18. 12. 2007, nezahrnuje mimořádné náklady na likvidaci škod způsobených přírodní kalamitou. Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje radě kraje doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit rozpočtové opatření spočívající v zvýšení provozního příspěvku Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, příspěvkové organizaci o částku 3 962 tis. Kč na pokrytí mimořádných nákladů vynaložených na odstraňování škod způsobených vichřicí Emma.
StanoviskaOdbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva po zasedání rady kraje č. 24/2008 dne 5. 8. 2008 je 571 tis. Kč. Ekonomický odbor připravuje materiál pro jednání zastupitelstva kraje dne 16. 9. 2008, kde navrhuje navýšení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 50 mil. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
za podmínky, že Zastupitelstvo kraje Vysočina na svém 5. zasedání dne 16. 9. 2008 schválí rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o částku 50 mil. Kč, zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout neinvestiční dotaci Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny, IČ 00090450, příspěvkové organizaci ve výši 3 962 tis. Kč na pokrytí mimořádných nákladů vynaložených na odstranění škod způsobených vichřicí Emma;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Doprava, § 2212 Silnice o částku 3 962 tis. Kč s určením pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny, příspěvkovou organizaci na pokrytí mimořádných nákladů vynaložených na odstranění škod způsobených vichřicí Emma při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 3 962 tis. Kč;
schvaluje
za podmínky schválení shora uvedeného zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace o částku 3 962 tis. Kč na pokrytí mimořádných nákladů vynaložených na odstranění škod způsobených vichřicí Emma.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor ekonomický a ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz