Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2008-31

RK-27-2008-31.doc  RK-27-2008-31pr1.xls  RK-27-2008-31pr2.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-27-2008-31
NázevDarování automatického zařízení pro plnění protipovodňových pytlů pískem Hasičskému záchrannému sboru kraje Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuV posledních letech dochází nejen v kraji Vysočina k nárůstu četnosti a intenzity povodní, které na území kraje působí značné majetkové a další škody a nemalou měrou zatěžují rozpočty obcí, potažmo kraje. Mezi ohrožená místa patří lokality, ve kterých dosud nejsou vybudována protipovodňová opatření, případně i taková místa, kde hrozí, že vlivem nepříznivých podmínek povodeň tato protipovodňová opatření překoná nebo lokality, ve kterých není možné stálé protipovodňové opatření zbudovat.
Nejčastěji využívaným a osvědčeným způsobem ochrany před povodněmi jsou hráze z pytlů s pískem. Rychlost budování těchto hrází je však limitována počtem lidí, kteří pytle plní. Vlivem geografických podmínek kraje Vysočina je doba mezi prognózou povodní a vlastní povodní poměrně krátká. Proto je na realizaci potřebných opatření většinou málo času. Řešením problémů spojených s budováním protipovodňových opatření se zabývala Povodňová komise kraje Vysočina a doporučila radě kraje projednat možnost zakoupení automatického pytlovacího zařízení, které by výrazně urychlilo postavení ochranných hrází během krátké doby s minimálním počtem osob.
Použití protipovodňových hrází z pytlů s pískem se osvědčilo i při jarních povodních v roce 2006. Při těchto událostech bylo v rámci kraje použito téměř 19 tis. pytlů.
Efektivním a rychlým způsobem naplnění pytlů pískem je využití automatického strojního zařízení na plnění pytlů - baličky písku. Odbor sekretariátu hejtmana proto na základě pověření rady kraje (usnesení č. 0726/18/2008/RK) ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem (HZS) kraje Vysočina zakoupil jedno takového zařízení. Je jím automatická balička písku ZP-2 (RK-27-2008-31, př. 1). Hlavní výhodou tohoto zařízení je, že je schopno vyprodukovat velké množství pytlů o přesné váze, která usnadňuje manipulaci, a výrazně snižuje nároky na obsluhu. Zařízení je mobilní, to znamená, že jej bude v případě potřeby možno postupně rychle použít ve více ohrožených lokalitách. Finanční prostředky vynaložené na nákup zařízení se několikanásobně vrátí díky úsporám v podobě uchráněného majetku.
Návrh řešení Nepředvídatelné zvýšení hladiny vodních toků, obzvláště na území menších obcí, které nemají dostatečné finanční prostředky na protipovodňová opatření, vyžaduje nejčastěji zásah a pomoc jednotek HZS kraje Vysočina a jednotek požární ochrany obcí zařazených do plánu plošného pokrytí kraje. Subjektem, který by měl proto disponovat výše uvedeným zařízením v podmínkách kraje, je HZS kraje, který by optimálně zabezpečil nejen jeho operativní nasazení a obsluhu, ale rovněž skladování, údržbu a další související činnosti. Kraj nemá odpovídající prostory a není ani personálně vybaven, aby mohl zajistit nasazení baličky písku efektivním způsobem jako by tomu bylo v případě HZS. Odbor sekretariátu hejtmana proto navrhuje, aby byla balička písku převedena formou daru do péče HZS kraje.
StanoviskaBezpečnostní rada kraje Vysočina usnesením č. 021/02/2006/BRK vzala na vědomí návrh HZS kraje Vysočina na zakoupení zařízení k plnění pytlů pískem a pytlů a doporučila k projednání v Radě kraje.

Povodňová komise kraje Vysočina svým usnesením ze dne 5. 11. 2007 doporučuje projednat v radě kraje možnost zabezpečení finančních prostředků na nákup 1 ks automatického pytlovacího zařízení včetně příslušenství.

Ekonomický odbor nemá připomínky. Odbor sekretariátu hejtmana předloží potřebné podklady pro vyřazení automatické baličky písku z majetku kraje.

Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství nemá připomínky.

Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina doporučuje zakoupení balíčky písku a souhlasí s převedením tohoto zařízení na HZS. HZS zabezpečí jeho uložení, údržbu, provede vyškolení obsluhy a v případě potřeby zajistí operativní nasazení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje darovat automatickou baličku písku - ZP 2 s příslušenstvím Hasičskému záchrannému sboru kraje Vysočina, IČ 70885184 dle materiálu RK-26-2008-31, př. 2.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 10. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz