Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2008-41

RK-26-2008-41.doc  RK-26-2008-41pr1.tif
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-26-2008-41
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na rok 2008 - poskytnutí neinvestiční dotace Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci
Zpracoval K. Lisá, J. Panáčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuNávrh na poskytnutí dotace Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, na úhradu nákladů spojených s realizací filmového dokumentu dle knihy Mlynáři od Babic .
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, se zapojilo do rámce doprovodných aktivit Dolnorakouské zemské výstavy 2009 a přislíbilo koordinaci a odbornou garanci záměru vytvořit ve spolupráci s Českou televizí - studiem Ostrava, redaktorem a spisovatelem Luďkem Navarou a občanským sdružením Paměť hodinový dokument podle v této době dokončované knihy Mlynáři od Babic . Obsahová náplň dokumentárního filmu se dotýká tématu Dolnorakouské zemské výstavy 2009 20 let od pádu železné opony .
Záměrem autorů projektu je navázat na připravovanou publikaci, ale zejména přiblížit široké veřejnosti složité období 50. let a vlnu perzekucí a represálií, které zasáhly celou oblast kolem Babic na Třebíčsku. Tento záměr navazuje na dlouhodobý cyklus dokumentů V zajetí železné opony , vysílaný v České televizi, který vzniká dle scénáře Luďka Navary a zejména z iniciativy občanského sdružení Paměť (s využitím jedinečných materiálů Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, Ústavu pro studium totalitních režimů a Ústavu pro soudobé dějiny České akademie věd).
Finanční náklady spojené s podílem třebíčského muzea na realizaci projektu představují částku ve výši 200 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela mimořádnou aktivitu, která není zahrnuta v příspěvku na provoz Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, na rok 2008, požádalo muzeum o neinvestiční dotaci na úhradu mimořádných nákladů spojených s realizací projektu. Z této spolupráce vytěží Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, soubor cenných a unikátních sbírkových předmětů, množství svědectví a výpovědí pamětníků, archivních materiálů s vysokou vypovídací a historickou hodnotou, které obohatí sbírky ve vlastnictví kraje Vysočina a přispějí k lepšímu poznání a dokumentaci období dějin, které není obecně v našich muzeích a jejich sbírkách dostatečně zachyceno a doloženo.
Se záměrem a přípravou projektu byli předběžně seznámeni hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil a radní pro oblast školství a kultury Jana Fischerová. Podrobnější informace o projektu jsou obsaženy v materiálu RK-26-2008-41, př. 1.
Na realizaci celého projektového záměru (zahrnuje i vydání publikace), především na vydání knihy autora Luďka Navary Mlynáři od Babic , již přispěl finanční částkou 100 tis. Kč Jihomoravský kraj.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje rozhodnout poskytnout neinvestiční dotaci Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, ve výši 200 tis. Kč na financování části nákladů spojených s vytvořením filmového zpracování dokumentu podle knihy Mlynáři od Babic a schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje o částku 200 tis. Kč, včetně úpravy závazného ukazatele u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, pro rok 2008. Změna závazného ukazatele Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace bude promítnuta do finančního plánu výnosů a nákladů na rok 2008.
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 4 628 tis. Kč.
Odbor sekretariátu hejtmana vnímá propojenost námětu dokumentárního filmu o Babickém procesu a obsahu Dolnorakouské zemské výstavy 2009, zejména ve spojení s doprovodnou aktivitou, kterou je Prezentace Příběhů železné opony. Prezentace Příběhů železné opony byla podpořena v plném rozsahu jako součást projektu RegionalImpuls LandesAustellung 2009 , v rámci Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika.
Odbor sekretariátu hejtmana podporuje realizaci výše popisované aktivity a je připraven podílet se ve spolupráci s dodavatelem služby Prezentace vybraných dílů Příběhů železné opony a souvisejících akcí jako doprovodného programu Dolnorakouské zemské výstavy 2009 na veřejné prezentaci nového dokumentárního filmu během konání Dolnorakouské zemské výstavy 2009 na vhodném místě.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, IČ 00091766, ve výši 200 tis. Kč s určením na financování nákladů v souvislosti se vznikem filmového dokumentu podle knihy Mlynáři od Babic ;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Kultura, § 3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím, o částku 200 tis. Kč pro Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizaci, při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409-Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, pro rok 2008 Příspěvek na provoz o částku 200 tis. Kč s určením na financování nákladů v souvislosti se vznikem filmového dokumentu podle knihy Mlynáři od Babic .
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz