Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2008-37

RK-26-2008-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-26-2008-37
NázevProjektové návrhy pro čerpání prostředků z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, M. Černý, K. Ubr
Předkládá E. Šarapatková
Počet příloh
Popis problémuV rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, prioritní osy 4 Veřejná správa
a veřejné služby, oblasti intervence 4.2 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti územních samosprávních celků (dále jen ÚSC), se pro kraj Vysočina jeví jako vhodné využít možnost čerpání prostředků z EU.

Oblast podpory je zaměřena na územní samosprávné celky, úřady územních samosprávných celků a jimi zřízené/založené organizace. Podpora je směřována na provádění analýz a realizace činností směřujících ke zlepšování stávajících a zprovoznění nových systémových nástrojů a strategií v oblasti územní veřejné správy, k posilování výkonnosti a efektivnosti územní veřejné správy (vč. monitorování, hodnocení a aplikace metod jejího zvyšování), zvyšování kvality a dostupnosti veřejných služeb, zvyšování transparentnosti a otevřenosti územní veřejné správy s využitím nejlepších praxí, zkušeností, osvědčených postupů a mezinárodní spolupráce.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu ve spolupráci s odborem školství, mládeže a sportu a ředitelem sekce pro rozvoj regionu připravil dva projektové návrhy.
První projektový návrh s názvem Dobrý úřad si klade za cíl přispět k zefektivnění řízení lidských zdrojů v ÚSC kraje Vysočina, zkvalitnění činností jejich úřadů a služeb poskytovaných jejich úředníky, včetně zvýšení profesních schopností těchto úředníků.
Druhý projektový návrh s názvem Okno do Evropy se zaměřuje na oblast podpory jazykové vybavenosti zástupců politické reprezentace a úředníků ÚSC v kraji Vysočina.
Oba projektové návrhy byly konzultovány a podpořeny zástupci ministerstva vnitra, které má oblast podpory 4.2 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti ÚSC v gesci.
Návrh řešení OSŘKŽÚ předkládá radě kraje informaci o projektových návrzích a navrhuje schválit zapojení kraje Vysočina do přípravy projektů s následným předložením žádostí v rámci vyhlašovaných výzev.
StanoviskaOdbor školství , mládeže a sportu doporučuje přípravu a realizaci obou projektů. V obou případech se jedná podporu rozvoje lidských zdrojů (v projektu Dobrý úřad se jedná o rozvoj strategického řízení a v projektu Okno do Evropy o rozvoj jazykových kompetencí.) Zvyšování těchto kompetencí v územně správních orgánech v kraji může pozitivně přispět k dalšímu zvýšení kvality rozhodování. Velmi přínosné, byť pro kraj jako nositele projektu obtížnější, je zapojení úřadů z různých územních úrovní do jednoho projektu, protože podporuje komunikaci mezi nimi a přispívá k širšímu pochopení řešené problematiky. OŠMS se již podílí na přípravě projektu Okno do Evropy a je připraven k další spolupráci.
Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) podporuje přípravu uvedených projektů, především pak projekt Okno do Evropy . Na zaměstnance ORR jsou kladeny vysoké nároky na jejich jazykové dovednosti, které jsou nezbytné pro jejich pracovní činnost, proto jednoznačně doporučujeme jejich zařazení do projektu Okno do Evropy . Protože v uvedeném materiálu není diskutováno, o jaké cizí jazyky se bude jednat, ORR doporučuje preferovat angličtinu, francouzštinu a němčinu. ORR nabízí spolupráci při přípravě a následné realizaci uvedených projektů.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* informaci o projektovém návrhu Dobrý úřad - dle materiálu RK-26-2008-37, př. 1;
* informaci o projektovém návrhu Okno do Evropy - dle materiálu RK-26-2008-37, př. 2, a
ukládá
* OSŘKŽÚ připravit projektovou žádost projektu Dobrý úřad - do Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, oblasti intervence 4.2 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti samosprávných celků;
* OSŘKŽÚ připravit projektovou žádost projektu Okno do Evropy - do Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, oblasti intervence 4.2 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti samosprávných celků.
Odpovědnost OSŘKŽÚ
Termín dle termínu výzev
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz