Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2008-36

RK-26-2008-36.doc  RK-26-2008-36pr1.doc  RK-26-2008-36pr2.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-26-2008-36
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památka Rašeliniště u Vintířova
Zpracoval J. Joneš
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní památky Rašeliniště u Vintířova.
Zvláště chráněné území s názvem Rašeliniště u Vintířova bylo zřízeno vyhláškou Okresního úřadu Pelhřimově ze dne 1. srpna 1994 o zřízení přírodních památek Rašeliniště u Vintířova, Ivaniny rybníčky a Kejtovské louky.
Stávající prostorové vymezení přírodní památky Rašeliniště u Vintířova neodpovídá předmětu a důvodu ochrany. Přírodní památka je vyhlášena na celých parcelách, ačkoliv se předmět ochrany nachází jen na částech pozemků. Na druhou stranu se části předmětu ochrany nachází i mimo současné vymezení zvláště chráněného území. Proto je zapotřebí upravit vymezení tak, aby byly vypuštěny louky, na kterých nebyl a není předmět ochrany (jedná se zde o běžně zemědělsky obhospodařované louky, u kterých postačuje, aby tvořily ochranné pásmo). Naopak rašeliniště přesahující na část p. č. 1650 v k. ú. Vintířov je zapotřebí do území přírodní památky zahrnout (logickou a v terénu patrnou hranici tvoří odvodňovací strouha). Stejně tak je třeba do území přírodní památky zahrnout celý hraniční porost dřevin na severním okraji území. Část rašeliniště i porostu dřevin jsou nyní v ochranném pásmu. Stávající ochranné pásmo je možné upravit tak, že se do ochranného pásma přesunou louky vyjímané z přírodní památky (na vyjímaných loukách se předmět ochrany nenachází, ale může z nich být ohrožen).
Porovnání změn ve vymezení přírodní památky a ochranného pásma je zřejmé z materiálu RK-26-2008-36, př.2.
Návrh na nové vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní památky Rašeliniště u Vintířova byl vymezen a geodeticky stabilizován přímo v terénu. Návrh hranice byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě. Obdobně bylo postupováno při návrhu vymezení ochranného pásma.
Předpokládaná celková výměra nového vymezení přírodní památky je 2,6121 ha (stávající výměra je 6,7092 ha).
Přírodní památka se rozkládá na západním okraji kraje Vysočina, cca 4 km jihovýchodně od obce Obrataň (610 m n. m.). Předmětem ochrany navrhované památky bude ochrana komplexu společenstev pramenišť, rašelinišť, rašelinných a pcháčových luk s dřevinným doprovodem a s výskytem zvláště chráněných druhů (bledule jarní - Leucojum vernum, rosnatka okrouhlolistá - Drosera rotundifolia). Dlouhodobým cílem ochrany území je zachování těchto společenstev a na ně vázaných zvláště chráněných druhů. Společenstva přírodní památky (kromě prameništní olšiny) není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se v přírodní památce přestalo hospodařit.
Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové prostorové vymezení území přírodní památky Rašeliniště u Vintířova a jejího ochranného pásma. Na základě tohoto podkladu se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní památky Rašeliniště u Vintířova dle materiálu RK-26-2008-36, př. 1.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 9/2008, o zřízení přírodní památky Rašeliniště u Vintířova, dle materiálu RK-26-2008-36, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 26. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz