Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2008-34

RK-26-2008-34.doc  RK-26-2008-34pr1.doc  RK-26-2008-34pr2.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-26-2008-34
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Doupský a Bažantka
Zpracoval Kratochvílová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o sloučení současné stávající přírodní rezervace Rašeliniště Bažantka s novou lokalitou Doupský rybník, která je navržena na vyhlášení za zvláště chráněné území rovněž v kategorii přírodní rezervace. Obě lokality na sebe územně navazují. Pro nové území navrhujeme název přírodní rezervace Doupský a Bažantka.
Stávající zvláště chráněné území Rašeliniště Bažantka bylo zřízeno 8. července 1982 vyhláškou Okresního národního výboru v Jihlavě o chráněných přírodních výtvorech. Účinností zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen zákon ), a vyhlášky Ministerstva životního prostředí č.395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona, byl chráněný přírodní výtvor Rašeliniště Bažantka převeden do kategorie přírodní rezervace.
Podle revize zřizovacích předpisů vymezení zvláště chráněných území (ZCHÚ) vykazuje stávající zřizovací předpis nedostatky. Nesplňuje povinnost, že každé ZCHÚ nebo jeho případné ochranné pásmo musí být jednoznačně identifikovatelné podle zřizovacího předpisu jak v mapě, tak i v terénu, a to s přesností, požadovanou katastrálními předpisy pro zápis vymezení ZCHÚ do katastru nemovitostí. Dále nesplňuje povinnost, že všechna ZCHÚ vyhlašovaná podle zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, musí mít ve zřizovacím předpisu stanoveny bližší ochranné podmínky. Dále stávající vymezení přírodní rezervace Rašeliniště Bažantka nerespektuje skutečné hranice lokality (terénu).
V letech 2003 - 2005 byl řešen celostátní výzkumný projekt (VaV 620/20/03) Optimalizace výsledků mapování přírodních biotopů a jejich aktuálního zastoupení na území ČR jako předmětu ochrany v současné síti maloplošných zvláště chráněných území v ČR. Na území ČR se vyskytuje celá řada biotopů a jejich lokalit, které mají národní, resp. regionální význam, avšak doposud nemají potřebnou ochranu. Výsledky analýzy vrstvy mapování biotopů ukázaly, že současná síť maloplošných ZCHÚ dostatečně nepokrývá některé ochranářsky významné biotopy, nebo dostatečně nepostihuje jejich variabilitu. V projektu bylo analyzováno zastoupení přírodních biotopů v dosavadní síti zvláště chráněných území a v navržené soustavě evropsky významných lokalit (EVL). Na základě této analýzy byl zpracován odborný návrh na doplnění stávající sítě ZCHÚ o nová území, v nichž se vyskytují biotopy vzácné, dosud nedostatečně stávající ochranou zajištěné, biotopy velmi reprezentativní, případně biotopy významné z hlediska regionální variability. Výstupem projektu je sborník a interaktivní CD, které je k dispozici http://www.env.cz/www/vav.nsf/index.html
Jednou z lokalit navrhovaných výstupem z projektu VaV 620/20/03 je Doupský rybník (stručný popis lokality je na internetu na
http://www.env.cz/www/vav.nsf/lokality/CZ0616130.html)
Vzhledem k tomu, že uvedené navrhované území Doupský rybník bezprostředně navazuje na stávající území přírodní rezervace, navrhuje se převyhlášení stávajícího území Rašeliniště Bažantka řešit společně s potřebou zajistit ochranu Doupského rybníka. Vhodnost společného řešení obou území vyplývá i ze skutečnosti, že hydrické poměry stávající rezervace Rašeliniště Bažantka jsou významně ovlivňovány právě vodním režimem rybníka.
Celé území stávající i nově navrhované rezervace bylo vymezeno a geodeticky stabilizováno přímo v terénu. Návrh hranice tohoto území byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Za ochranné pásmo k zabezpečení rezervace před rušivými vlivy z okolí se navrhuje vyhlásit území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území, avšak v části přiléhají k obci tak, aby nezasahovalo do zastavěného území obce, které je vymezováno rozhodnutím dle stavebního zákona (zastavěné území obce je až pod rybníkem a činnosti na něm nemohou přímo ohrožovat předmět ochrany).
Předpokládaná celková výměra nového vymezení přírodní rezervace je 11,1756 ha .
Přírodní rezervace Doupský a Bažantka se rozkládá na území kraje Vysočina, v katastrálním území Doupě a Řídelov. Důvodem zvláštní ochrany jsou cenná rostlinná společenstva údolního a přechodového rašeliniště a stanoviště řady ohrožených druhů rostlin a živočichů. V Doupském rybníce se vyskytují vzácně zachovalá vodní a mokřadní společenstva podhorského rybníka s výskytem kriticky ohroženého rostlinného druhu stulíku malého (Nuphar pumila). Tento rostlinný druh má z hlediska ochrany přírody značný význam překračující hranice regionu (jediná lokalita v kraji Vysočina, jediná lokalita mimo jižní Čechy, kde přežívá již v několika málo lokalitách). Celé území je vzhledem ke svému významu schváleno v evropském seznamu evropsky významných lokalit. Popsaný ekosystém s výskytem zvláště chráněných druhů je předmětem ochrany.
Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků a dotčenými obcemi. Dne 6. srpna 2007 se uskutečnilo jednání v Obci Doupě v rámci podaných připomínek k oznámení návrhu vyhlásit přírodní rezervaci Doupský a Bažantka. Námitky vlastníků a obcí byly na jednání projednány a bylo dohodnuto řešení oboustraně akceptované. O tomto bylo vydáno správní rozhodnutí, které nabylo právní moci. Uvedené dohody stvrzené rozhodnutím byly následně zohledněny v návrhu nařízení, kterým se vyhlašuje přírodní rezervace Doupský y Bažantka. Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové prostorové vymezení území stávající přírodní rezervace Rašeliniště Bažantka současně s prostorovým vymezením nově navrhované lokality Doupský rybník. Zároveň budou vyhlášeny bližší ochranné podmínky nové přírodní rezervace Doupský a Bažantka. Na základě těchto podkladů se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní rezervace Doupský a Bažantka dle materiálu RK-26-2008-34, př. 1.
Jedná o stávající zvláště chráněné území, ke kterému nově přibude přilehlý rybník, na němž není třeba zajišťovat management v podobě udržovacích prací (kosení). Tento návrh nebude mít žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 7/2008, o zřízení přírodní rezervace Doupský a Bažantka, dle materiálu RK-26-2008-34, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 2008- 8- 26
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz