Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2008-45

RK-25-2008-45.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-25-2008-45
NázevInformace o aktivitách Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v období duben - červenec 2008, jejich zhodnocení ve vztahu ke stanoveným úkolům pro uvedené období, návrh prioritních aktivit pro další čtvrtletí roku 2008
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál popisující nejvýznamnější aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále jen kancelář ) v období duben - červenec 2008, plnění úkolů stanovených pro toto období usnesením č. 0456/12/2008/RK (Rada kraje bere na vědomí splnění základních úkolů stanovených pro první čtvrtletí roku 2008 dle části 1. návrhu řešení materiálu RK-12-2008-28; návrh akcí a prioritních aktivit pro druhé čtvrtletí roku 2008 dle části 2. a 3. návrhu řešení materiálu RK-12-2008-28; návrh na zahájení jednání mezi krajem Vysočina a vysokými školami v kraji Vysočina o stážích studentů v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu dle části 4. návrhu řešení materiálu RK-12-2008-28).
Materiál rovněž obsahuje návrh předpokládaných akcí a činností na třetí čtvrtletí 2008.


1. Nejvýznamnější realizované aktivity kanceláře v popisovaném období

A) Pracovní cesta zastupitelů kraje Vysočina a pracovníků Krajského úřadu do Bruselu

Pracovní cesta, která byla realizována v úzké spolupráci s Odborem sekretariátu hejtmana (dále jen OSH ) a Odborem regionálního rozvoje (dále jen ORR ), se uskutečnila v termínu 10.-12. 6. 2008.

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu kompletně připravila program pracovní cesty, během které delegace navštívila Evropský parlament, kde se setkala s poslanci I. Strejčkem a J. Březinou. S dalšími europoslanci (Z. Roithová, J. Maštálka, P. Duchoň, J. Zvěřina) se představitelé Vysočiny setkali při samostatné prezentaci vybraných témat našeho kraje, část delegace absolvovala jednání s novým vedoucím české jednotky na Generálním ředitelství Evropské komise pro regionální politiku, s velvyslankyní ČR při EU. Delegace také mimo jiné navštívila zastoupení partnerského regionu Friuli Venezia Giulia, absolvovala přednášky zástupců Stálého zastoupení ČR při EU, setkala se s významnými českými osobnostmi v Bruselu, které přijaly pozvání na setkání s delegací Vysočiny a zahájení prezentace Vysočiny ve fotografiích, aj.

Během pracovního pobytu zastupitelů kancelář poskytovala mimo jiné účastníkům delegace zázemí, ubytování, občerstvení, zajistila účast hostů a přednášejících na setkáních, tlumočení některých setkání, prostory pro prezentaci Vysočiny ve fotografiích, pro prezentaci regionálních specialit během 2. České Street Party a řadu technických otázek souvisejících s výše uvedeným.

B) Stáže studentů Vysoké školy Polytechnické v Jihlavě (dále jen VŠPJ ) v bruselské kanceláři kraje Vysočina financované z prostředků programu ERASMUS

Zástupkyně kraje v Bruselu oslovila VŠPJ a vyjednala realizaci stáží jejích studentů v bruselské kanceláři Vysočiny. Stáže studentů budou plně financované v rámci evropského programu Erasmus.

Realizaci stáží schválila RK svým usnesením č. 0925/22/2008/RK: ( Rada kraje rozhoduje umožnit realizaci stáží vybraných studentů VŠPJ v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu za podmínky jejich financování z evropského programu ERASMUS; schvaluje vzor třístranné dohody mezi krajem Vysočina, jako hostitelskou organizací, Vysokou školou polytechnickou Jihlava jako vysílající organizací a vybraným studentem Vysoké školy polytechnické Jihlava pro účely financování stáže z programu ERASMUS dle materiálu RK-22-2008-49, př. 1. )

První stážistka nastoupí dne 15. 9. 2008, stážisté se budou v kanceláři střídat v tříměsíčních intervalech.

C) Zapojení řady poslanců Evropského parlamentu do projektu kraje Vysočina LEGESE

Zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu získala pro spolupráci na projektu LEGESE poslance EP H. Fajmona, Z. Roithovou, J. Zvěřinu, J. Březinu, J. Maštálku, O. Vlasáka a I. Strejčka, kteří zodpověděli otázky k projektu připravené Odborem informatiky (dále jen OI ).

D) Webové stránky kanceláře

Kancelář připravila vlastní webové stránky www.vysocina.eu/Brusel. Na portálu lze nalézt informace o bruselské kanceláři a její činnosti, aktuality z dění v EU, dále informace o nejnovějších výzvách k podávání projektů v rámci tzv. komunitárních programů, stejně jako informace o dotačních možnostech z operačních i některých dalších programů. Kromě toho jsou zde uvedeny informace o subjektech, které hledají partnery pro své projekty, užitečné odkazy a potřebné kontakty; části webových stránek věnované Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu a Vysočině jako takové jsou k dispozici i v anglické a francouzské verzi.

2. Konkrétní činnost kanceláře v oblasti jejích pěti definovaných základních aktivit

Pro kancelář bylo usnesením 0026/01/2008/RK ( Rada kraje bere na vědomí zahájení činnosti kanceláře kraje Vysočina v Bruselu od 14. ledna 2008 dle části 1 návrhu řešení materiálu RK-01-2008-13; návrh systému komunikace se zástupcem kraje Vysočina v Bruselu a nastavení systému a frekvence pobytu zástupce v Bruselu a na Vysočině dle části 2 návrhu řešení materiálu RK-01-2008-13; základní úkoly pro kancelář v prvním čtvrtletí roku 2008 dle části 3 návrhu řešení materiálu RK-01-2008-13 ) definováno pět základních oblastí aktivit, kterým by se kancelář měla dlouhodobě věnovat, a to konkrétně: informace, prezentace, spolupráce, vzdělávání a logistický servis. Níže jsou popsány nejvýznamnější konkrétní aktivity kanceláře v uvedených pěti základních oblastech v popisovaném období.

I. Informace

Základním úkolem kanceláře v této oblasti aktivit je zajišťovat v Bruselu sběr informací z oblasti činností institucí EU a dalších regionů zastoupených v Bruselu, soustřeďovat a vyhodnocovat zejména informace o aktuálních vypisovaných projektech a výzvách a dalších programech finanční podpory a zajišťovat jejich distribuci regionálním cílovým skupinám.

A) sledování aktuálních výzev k podávání projektů

Kancelář již v podstatě pravidelně monitoruje aktuální vypisované výzvy k podávání projektů, především v jednotlivých komunitárních programech a informace o těchto výzvách distribuuje tak, že je jednak přímo zašle emailem vedoucím příslušných odborů krajského úřadu či jednotlivým pracovníkům k dalšímu využití či distribuci adresátům, popřípadě jsou zaslány vedoucímu ORR, který jejich distribuci zajišťuje. Dále jsou informace o aktuálních výzvách publikovány na webových stránkách kanceláře www.vysocina.eu/Brusel v samostatné sekci Aktuální výzvy k podávání projektů.

B) další informační aktivity

Kancelář dále vyhledává a poskytuje informace ad hoc různým subjektům i pracovníkům krajského úřadu kraje Vysočina, kteří se na ni obrátí s konkrétními požadavky.

II. Prezentace a propagace kraje Vysočina

Úkolem kanceláře je spolupracovat při pořádání prezentačních akcí v Bruselu s cílem propagovat Vysočinu.

A) Uskutečněné propagační akce:

Kancelář se podílela na organizaci a přípravě zejména následujících prezentačních akcí:

- 1. reprezentační ples ČR v Bruselu (4. 4. 2008)
- Setkání partnerských regionů českých krajů (5. 5. 2008)
- 2. Czech Street Party v Bruselu (12. 6. 2008)
- Divadelní představení pro kontakty Vysočiny v Bruselu ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu (26. 6. 2008)

Kancelář využila možnosti propagace Vysočiny na některých dalších akcích:

- Výstava regionů Visegrádské 4 v Evropské komisi - ve dnech 14.- 17. 4. 2008
- 1. Česko-slovenský ples v Bruselu (12. 4. 2008)
- Den otevřených dveří ve Výboru regionů (7. 6. 2008)

B) Další propagační aktivity:

Kromě uvedených akcí se zástupkyně kraje v Bruselu věnovala dalším propagačním aktivitám, zejména:

- přípravě webových stránek www.vysocina.eu/Brusel (viz výše)
- přípravě informační brožury o kanceláři kraje Vysočina v Bruselu ve francouzském jazyce
- sepsání několika tiskových zpráv o vybraných aktivitách
- reprezentaci kraje Vysočina na společenských akcích, účasti na odborných seminářích a konferencích
- pracím na přípravě budoucích propagačních akcích - zejména na realizaci workshopu cestovního ruchu a dalších aktivit v rámci Dnů regionů ČR v Bruselu v roce 2009 a přípravě kulturních akcí Vysočiny v Bruselu pro rok 2009

III. Spolupráce

V této oblasti je úkolem kanceláře napomáhat rozvoji spolupráce kraje Vysočina s dalšími evropskými regiony, monitorovat a vyhledávat partnery pro předkládání celoevropských projektů v rámci jednotlivých výzev, navazovat kontakty a spolupracovat s českými a dalšími regiony při prosazování společných zájmů.

A) Kontakty

Během popisovaného období zástupkyně udržovala a posilovala kontakty získané v prvním čtvrtletí činnosti kanceláře, kdy se na tuto oblast práce soustředila nejvíce. Byly ale navázány i další kontakty, zejména s pracovníky Evropské komise, s některými dalšími bruselskými zástupci zahraničních regionů, apod.

Kontakty se zástupci českých regionů jsou udržovány formou pravidelných setkání - tzv. Czech Reg, v rámci kterých se řeší společné otázky zejména v souvislosti s předsednictvím ČR v EU v prvním pololetí 2009 a pracuje se na společných akcích, především na připravovaných Dnech regionů České republiky ve Výboru regionů v roce 2009 (koncept popsán v RK-12-2008-28-př.3).

Dále došlo k posílení kontaktů bruselské kanceláře přímo na Vysočině, zejména díky dvěma pracovním pobytům zástupkyně v kraji - v období 14. 4. - 18. 4.2008 - a 11. 7.-18. 7. 2008.

B) vyhledávání partnerů pro projekty

Kancelář předává do kraje informace o hledání partnerů do projektů jiných subjektů a tedy možné účasti v projektech pro subjekty z Vysočiny - jednak formou emailu příslušným osobám na krajském úřadě (dle zaměření projektu), dále jejich publikací na webových stránkách kanceláře v sekci Hledání partnerů pro projekty.

Kancelář dále spolupracovala s OI na vyhledávání partnerů pro projekt ERNIES.

IV. Vzdělávání

Úkolem kanceláře je napomáhat při vzdělávání pracovníků kraje a krajem zřizovaných organizací v oblasti fungování EU, jejích politik, rozhodovacích procesů a také aktuálních otázek evropské integrace.

Ke vzdělávání pracovníků krajského úřadu kancelář přispěla zpracováním webových stránek, zasíláním informací o aktuálních výzvách, projektech či o vybraných seminářích a konferencích, kterých se lze zúčastnit, a poznatků z některých seminářů, kterých se zúčastnila zástupkyně kraje Vysočina osobně, dále zprostředkováním některých přednášek v rámci pracovní cesty delegace kraje Vysočina do Bruselu.

V. Logistický servis

Úkolem kanceláře v této oblasti je poskytovat servis politikům a pracovníkům kraje Vysočina při jejich jednáních v Bruselu a zajistit také technickou a administrativní pomoc pro subjekty z kraje Vysočina.

V této oblasti kancelář poskytla mimo jiné kompletní zázemí delegaci kraje Vysočina při červnové pracovní cestě do Bruselu (viz výše).


3. Spolupráce s jednotlivými odbory Krajského úřadu kraje Vysočina

Kancelář úzce spolupracuje především s ORR a OSH a řeší zejména s jejich vedoucími všechny zásadní otázky týkající se aktivit a chodu kanceláře.

Na základě vyhodnocení dosavadní spolupráce a komunikace byl po dohodě s ORR a OSH upraven nastavený systém informování o aktivitách kanceláře tak, že nyní zástupkyně souhrnně informuje o svých uplynulých aktivitách na konci každého týdne ORR i OSH a zároveň jim zasílá stručný přehled plánovaných činností a jednání na následujících 14 dní. Účelem je zajištění většího propojení kanceláře s dotčenými odbory, výměna informací a usnadnění spolupráce.

Dále kancelář spolupracuje v oblasti konkrétních projektů (LEGESE, ERNIES, LORIS a další) a zisku informací především s OI.

Ostatním odborům jsou zejména zasílány informace o vyhlášení výzev v komunitárních programech, hledání partnerů do projektů či plánovaných konferencích a seminářích.
Návrh řešení 1. Návrh vyhodnocení plnění základních úkolů kanceláře ve druhém čtvrtletí 2008

Vzhledem k výše popsaným aktivitám kanceláře v rámci jednotlivých definovaných oblastí jejích činností se navrhuje vyhodnotit stanovené úkoly jako splněné, neboť z výše uvedeného vyplývá, že došlo k posílení vytvořených kontaktů stejně jako získání kontaktů nových včetně kontaktů přímo na Vysočině, byly zpracovány webové stránky kanceláře, na kterých jsou zároveň publikovány informace o aktuálních výzvách v některých evropských programech, byl realizován kanceláří připravený program pracovní cesty zastupitelů a některých pracovníků kraje Vysočina do Bruselu v červnu 2008 včetně prezentace kraje na 2. České street party v Bruselu. Zároveň byla zajištěna realizace stáží studentů VŠPJ v bruselské kanceláři kraje Vysočina od září 2008.


2. Návrh prioritních aktivit kanceláře ve třetím čtvrtletí roku 2008:

- podrobnější zpracování témat jednotlivých komunitárních programů a nastavení spolupráce s jednotlivými odbory krajského úřadu
- nastavení systému pro stážisty v kanceláři - příprava konkrétní pracovní náplně, cílů a hodnocení stáží
- příprava akcí Vysočiny v Bruselu během předsednictví ČR
- práce na pravidelných aktualizacích webových stránek kanceláře
- pokračování v prezentačních aktivitách a v navazování užitečných kontaktů pro Vysočinu - zejména z Evropské komise

Přílohy:
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana:
Odbor sekretariátu hejtmana nemá ke spolupráci žádných připomínek. Nastavený systém pravidelného informování je plně vyhovující.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* splnění základních úkolů stanovených pro druhé čtvrtletí roku 2008 dle části 1. návrhu řešení materiálu RK-25-2008-45;
* návrh prioritních aktivit pro třetí čtvrtletí roku 2008 dle části 2. návrhu řešení materiálu RK-25-2008-45.
Odpovědnost ORR, OSH
Termín 31. 10. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz