Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2008-40

RK-25-2008-40.doc  RK-25-2008-40pr1.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-25-2008-40
NázevZásady zastupitelstva kraje Vysočina na dofinancování projektů nestátních neziskových organizací v oblasti podpory 3.2. Regionálního operačního programu Jihovýchod
Zpracoval P. Tlustoš, P. Holý
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o projednání Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na dofinancování projektů nestátních neziskových organizací v oblasti podpory 3.2. Regionálního operačního programu Jihovýchod (dále jen Zásady ) a doporučení jejich schválení Zastupitelstvem kraje Vysočina.

Na Monitorovacím výboru ROP (dále jen MV ROP ) Jihovýchod byl zástupcem nestátních neziskových organizací (dále jen NNO ) sdružených v Koordinačním uskupení NNO kraje Vysočina Jozefem Zeťkem představen problém nerovného postavení těchto žadatelů v oblasti podpory 3.2 Regionálního operačního programu Jihovýchod (dále jen ROP JV ).
NNO, jako jeden z možných žadatelů, jsou, dle doporučených dokumentů příslušné výzvy (Kategorizace nestátních neziskových organizací) děleny na veřejné a neveřejné s rozdílnou výší dotace. Kritériem pro označení NNO jako veřejnoprávního subjektu je:
1) založení nebo zřízení za zvláštním účelem uspokojování potřeb obecného zájmu, který nemá průmyslovou nebo obchodní povahu a
2) financování převážně (více než 50%) státem, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními subjekty, nebo je těmito orgány řízen, nebo je v jeho správním, řídícím nebo dozorčím orgánu více než polovina členů jmenovaná státem, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními subjekty.
Veřejné NNO pak mají nárok na 70%ní dotaci z prostředků ROP JV, zatímco neveřejné na 92,5%.
NNO jsou přitom zakládány dle norem soukromého práva za účelem poskytování služeb prospěšných veřejnosti. Finance na realizaci své činnosti získávají především z projektů a to často i od subjektů veřejné správy. Tyto prostředky nelze využít na krytí jiných výloh ani pro vytváření rezerv. Z výše uvedeného vyplývá, že nelze považovat NNO za veřejnoprávní subjekt i pokud by splňoval podmínky 1 a 2.
Řešením, jak dofinancovat žádosti NNO označených jako veřejné, je schválení Zásad dle materiálu RK-25-2008-40, př. 1.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje Zásady dle materiálu RK-25-2008-40 př.1 ke schválení.

Podle § 36 odst. 1 písm. c) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodování o poskytování dotací v hodnotě nad 200 000 Kč jedné fyzické nebo právnické osobě v kalendářním roce.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady zastupitelstva kraje Vysočina na dofinancování projektů nestátních neziskových organizací v oblasti podpory 3.2. Regionálního operačního programu Jihovýchod dle materiálu RK-25-2008-40, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz