Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2008-50

RK-24-2008-50.doc  RK-24-2008-50pr1.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-24-2008-50
NázevZapojení kraje do projektů UNIV 2
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zapojení kraje do realizace projektů UNIV2, jejichž nositelem je Národní ústav odborného vzdělávání (dále jen NÚOV ) a které jsou zaměřeny na podporu dalšího rozvoje vzdělávání dospělých ve středních školách v jednotlivých krajích ČR.

V rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (programovací období 2004 - 2006) připravil NÚOV projekt UNIV, jehož cílem bylo pomoci středním školám vstoupit na trh dalšího vzdělávání. V rámci projektu byly např. proškoleny týmy lektorů, školy připravovaly pod vedením odborníků vzdělávací programy a ověřovaly je. Projekt byl realizován ve spolupráci se 7 kraji. Kraj Vysočina byl mezi kraji, ve kterých se projekt pilotně neověřoval. Namísto toho kraj Vysočina připravil a zrealizoval obdobně zaměřený projekt Adaptabilní školy - další vzdělávání.
Na základě zkušeností z projektu UNIV připravil NÚOV dvojici projektů UNIV2, které jednak dále rozvíjejí zkušenosti, které školy v oblasti vzdělávání dospělých získaly v minulém období, a jednak podporují vstup středních škol do naplňování zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (dále jen zákon č. 179/2006 ). Projekt UNIV2 se skládá ze dvou dílčích projektů: ze systémového projektu (UNIV2 SYSTÉM), který je zaměřen na nastavení systému (zdrojem pro financování by měly být prostředky 4. prioritní osy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - OP VK), a z plošného projektu (UNIV2 KRAJE), který se zaměřuje na implementaci systému v jednotlivých krajích (zdrojem pro financování by měly být prostředky 3. prioritní osy OP VK). Dle předpokladu NÚOV by se do projektu mělo zapojit cca 20 středních škol z území kraje Vysočina. Realizace projektu nevyžaduje spolufinancování z rozpočtu kraje. Podrobnější informace o projektových záměrech jsou uvedeny v materiálu RK-24-2008-50, př. 1. Na OŠMS se obrátila manažerka projektu a požádala o podporu kraje při jeho přípravě a realizaci. Zapojení kraje by mohlo spočívat v pomoci při propagaci aktivit projektů, poskytnutí prostor pro významná setkání zapojených škol, v upřesnění projektových aktivit dle specifik kraje, v koordinaci s dalšími aktivitami na území kraje a případně v poskytnutí místa pro krajského koordinátora.
Realizace projektu v kraji by mimo jiné usnadnila pokračování aktivit středních škol zapojených do projektu Adaptabilní školy - další vzdělávání, zejména by přispěla k vytvoření sítě spolupracujících škol, rozšířila působnost do oblasti zákona č. 179/2006 a zvýšila efektivitu využití technického a personálního potenciálu středních škol. Projekt je souladu s Dílčím cílem 2.1 Programu rozvoje kraje Vysočina (Opatření 2.1.1: Podpora vzniku a rozvoje terciárního vzdělávání a vytváření regionálních struktur celoživotního vzdělávání a učení) a s Úkolem A.5 (Opatření 3. Vytvořit podmínky pro realizaci zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání na území kraje) a s Úkolem A.6 (Opatření 6. Rozšířit nabídku dalšího vzdělávání a rekvalifikace pro jedince, resp. malé skupiny účastníků) Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2008.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci o projektech UNIV2, vyjádřit podporu jejich realizaci na území kraje a souhlasit se zapojením organizací zřizovaných krajem do projektů UNIV2.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje a Vysočina Education bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektech UNIV2 dle materiálu dle materiálu RK-24-2008-50;
podporuje
realizaci projektů UNIV2 dle materiálu RK-24-2008-50 na území kraje Vysočina;
souhlasí
se zapojením organizací zřizovaných krajem Vysočina do projektů UNIV2 dle materiálu
RK-24-2008-50.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz